Britten moeten zich voorbereiden op black-outs, aldus National Grid

Britten moeten zich voorbereiden op black-outs, aldus National Grid

‘De diepste, donkerste avonden in januari en februari kunnen worden gekenmerkt door drie uur durende black-outs’, zei het hoofd van de National Grid ESO (Electricity System Operator), John Pettigrew. Dit zei hij afgelopen maandag, waarbij hij benadrukte dat hij het had over een “worst-case” scenario dat verband houdt met de energiecrisis in continentaal Europa.

Tijdens de Energy Transition Summit van de Financial Times legde hij uit dat als het weer extreem koud wordt en als de gastoevoer voor elektriciteitscentrales onvoldoende is, het bedrijf gas en elektriciteit in delen van het land zal moeten afsluiten. “Het zal waarschijnlijk tussen 16.00 en 19.00 uur ’s avonds, op de weekdagen wanneer het echt, echt koud is in januari en februari gebeuren”, zei Pettigrew.

Hij legde uit dat “in de context van de verschrikkelijke dingen die in Oekraïne aan de hand zijn”, het bedrijf de “potentiële risico’s” moet beoordelen.

Normaal gesproken importeert het Verenigd Koninkrijk tijdens de koudste maanden en extreme weersomstandigheden gas en elektriciteit uit continentaal Europa. Dit jaar worden de Europese landen echter ‘geconfronteerd met een ernstige energiecrisis’, verergerd door sancties en een scherpe daling van de Russische energievoorziening.

Pettigrew benadrukte dat, ondanks de risico’s, het “basisscenario” van het National Grid ongewijzigd blijft. Daarmee probeert hij te suggereren dat er deze winter genoeg gas en elektriciteit voor Groot-Brittannië zou zijn.

Volgens de strategie van het National Grid, die op 1 november van kracht gaat, zal het bedrijf, in het geval dat er geen elektriciteitsinvoer uit continentaal Europa is, haar “mitigatiestrategieën” inzetten.

In een “extreem scenario”, met “een hypothetische escalatie van de energiecrisis in Europa” en een tekort aan gas en elektriciteit, geeft het National Grid toe dat er “periodieke onderbrekingen voor klanten” kunnen zijn.

“Over het algemeen wordt dit waarschijnlijk een uitdagende winter voor de energievoorziening in heel Europa”, waarschuwde het bedrijf.

Alle plannen voor geplande stroomonderbrekingen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden goedgekeurd door de regering en de koning.

Vorige week zei het hoofd van de Russische energiegigant Gazprom, Alexey Miller, dat Europa deze winter zal overleven, maar de winters van 2023 en 2024 zouden aantonen dat de energiecrisis “niet voor een korte periode is en dat de oorzaken van de energiecrisis systemisch zijn.”

President Vladimir Poetin vergeleek eerder de pogingen van de EU om zichzelf af te sluiten van Russische fossiele brandstoffen met economische “zelfmoord”.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.