‘Build Back Protein’: Grootste krekelfabriek ter wereld klaar voor gebruik

‘Build Back Protein’: Grootste krekelfabriek ter wereld klaar voor gebruik

‘S Werelds grootste krekelfabriek is opgeleverd in Canada. Krekels? Elk jaar zullen de eiwitrijke insecten mensen en huisdieren van eten gaan voorzien. De nieuwe productiehal van de Aspire Food Group zal elk jaar ongeveer 9.000 ton leveren voor de Canadese en Amerikaanse markt.

De hoeveelheden die de nieuwe fabriek in London, in de Canadese provincie Ontario, gaat produceren, duiden op Big Business. De nieuwssite over industrie in het land, Canadian Manufacturing laat dat zien. Het meldt dat Aspire jaarlijks zo’n twee miljard insecten nodig heeft om uiteindelijk die 9.000 ton te verspreiden door Canada en de VS.

De nieuwste technieken zullen volgens het industrieblad worden toegepast om die hoge productie te behalen, waaronder ‘een geautomatiseerd opslagophaalsysteem (ASRS). Daarnaast schrijft het over een nieuw type HVAC-systeem, een 5G IoT-netwerk en een AI-toepassing.’

Gezond alternatief?

Food Hubs, synthetisch vlees, boeren en stikstofpolitiek: het is duidelijk dat er in de laatste jaren veel veranderd is in de voedselproductie. Media, medici, industrie en politici presenteren een vegan en vegetarisch dieet als gezonder en beter voor het milieu. Investeerders zien hun kans.

Het is waarschijnlijk voor de gezondheid niet verstandig om elke dag rood vlees te eten. Ook qua landgebruik is het eten van mais efficiënter dan het eten van een koe of kip. Maar dat wil niet zeggen dat het eten van synthetisch vlees of insecten ideaal is. Het Zuid-Afrikaanse Farmer’s Weekly schreef een half jaar geleden een kritisch stuk over de gevaren voor de gezondheid die het eten van insecten met zich mee brengt.

Het artikel meldt in de eerste plaats dat meer dan 90 procent van de eetbare insecten momenteel wilde insecten zijn, ofwel in het wild worden gegeten. Zes procent is semi-gedomesticeerd. Slechts twee procent komt van speciale boerderijen en/of productie-units.

Omslag

Wanneer fabrieken zoals die in Canada op grote schaal gaan produceren, wil dat zeggen dat traditionele voedselpatronen wereldwijd voor een historisch ongekende omslag gaan zorgen. De gevolgen daarvan worden wel berekend maar zijn feitelijk nog onbekend.

Farmers’s Weekly waarschuwt voor biologisch en chemisch verontreinigde insecten. Aandacht voor het productieproces is dus net als voor andere voedselsectoren, geboden. Er worden direct bij aanvang al twee miljard insecten verwerkt. Dat is een snelle opstart. Daarom is de noodzaak van een hygiënisch leverings-, opslag- verwerkings- en distributieproces van nog groter belang.

Bacteriën en microbioom

Daarnaast wijst het medium erop dat de kleine dieren relatief makkelijk (micro)bacteriën overdragen. Al is het maar omdat het microbioom volgens Farmer’s Weekly zich niet altijd in de darmen van de insecten bevindt. Al verwijdert men de darmen, dan nog zal er overdracht plaats kunnen vinden.

Het somt vervolgens bacteriën op die de insecten op mensen kunnen overdragen. Het zegt de gemiddelde leek misschien niet veel, maar het roept bij biologen en medici veel vragen op: ‘Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Pseudomonas, Micrococcus, Lactobacillus, Erwinia, Clostridium en de Acinetobacter. Daarnaast ook de ‘familieleden’ van de  Enterobacteriaceae.’ En dan zijn de virussen nog niet eens aan bod gekomen. Insecten zijn mogelijke dragers van onder andere Hepatitis A, het Norovirus en het Nijlvirus.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.