CEO van grote bank: afwijzen van olie en gas is ‘de weg naar de hel’ voor de VS

CEO van grote bank: afwijzen van olie en gas is ‘de weg naar de hel’ voor de VS

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, verwierp afgelopen woensdag tijdens een hoorzitting van de House Financial Services Committee expliciet de eis van het Democratische congreslid Rashida Tlaib. Zij eiste dat zijn bank de financiering van toekomstige olie- en gasprojecten zou afzweren. Dimon weigerde dit met het argument dat deze stap het land in een dodelijke spiraal zou brengen.

Tlaib herinnerde Dimon eraan dat JPMorgan, samen met de zes andere grootste banken in de VS, had toegezegd hun uitstoot van “lening- en investeringsactiviteiten” af te bouwen om “in overeenstemming te zijn met wegen naar netto-nul in 2050”. De enige manier om daar te komen, beweerde ze, was om alle fossiele-brandstofprojecten in de toekomst te vetoën.

“Beantwoordt u alstublieft met een simpel ja of nee: heeft uw bank beleid tegen het financieren van nieuwe olie- en gasprojecten?” vroeg de vertegenwoordiger van Minnesota.

“Absoluut niet – en dat zou de weg naar de hel zijn voor Amerika,” antwoordde Dimon.

Tlaib riep houders van studieleningen op om als vergelding hun deposito’s terug te trekken, verwijzend naar Dimons verzet tegen het controversiële plan voor het kwijtschelden van studentenleningen van president Joe Biden, dat hij eerder tijdens de zes uur durende marathonhoorzitting “slecht gedaan” had genoemd. Ze beweerde dat de bankdirecteur niet alleen faalde om deze klanten te “ontlasten” door hun schulden kwijt te schelden, maar dat hij niet om mensen uit de arbeidersklasse en eerstelijnsgemeenschappen geeft zoals “de onze die te maken hebben met enorme hoeveelheden hoge astmapercentages, ademhalingsproblemen, en nog veel meer.”

Drie andere CEO’s die aanwezig waren op de hoorzitting volgden het voorbeeld van Dimon en weigerden de deur te sluiten voor hun olie- en gasleningen, maar voegden eraan toe dat ze ook investeerden in projecten voor hernieuwbare energie.

Dit was niet genoeg voor Tlaib, die verklaarde: “We hebben te maken met een klimaatcrisis en een verbintenis tot netto nul vereist een verbintenis om de financiering van fossiele brandstoffen te beëindigen.”

“Uiteindelijk gaan we de kosten van de gevolgen voor de volksgezondheid betalen”, waarschuwde ze.

Waar de ‘reguliere klimaatwetenschap’ stelt dat het afwenden van de ergste effecten van klimaatverandering vereist dat de mondiale temperatuur onder de 1,5 graden Celsius boven het ‘pre-industriële’ niveau blijft, wordt ‘netto nul’ bekritiseerd. Dit, omdat het impliceert dat alleen het compenseren van emissies de temperatuur laag kan houden, waardoor de producenten van die uitstoot gewoon ‘door kunnen gaan’ zolang ze hun contributie leveren aan de klimaatautoriteiten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.