Chemiefabriek 3M loost afvalwater in de Westerschelde. Zeeland dreigt naar de rechter te stappen.

Chemiefabriek 3M loost afvalwater in de Westerschelde. Zeeland dreigt naar de rechter te stappen.

Een chemiefabriek van het Amerikaanse bedrijf 3M zorgt voor problemen. In augustus dit jaar kwam de gemeente Zeeland erachter dat het bedrijf afvalstoffen loost in de Westerschelde, waarbij grenswaarde van PFAS worden overschreden. Dat meldt het NRC.

Pfas (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn een groeiend maatschappelijk probleem. Pfas zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Zo kunnen ze een negatief effect hebben op het immuunsysteem en kanker en leverschade veroorzaken. Uit recent onderzoek (juni 2021) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dat mensen in Nederland teveel van deze stoffen binnenkrijgen; de vastgestelde grenswaarde die men binnenkrijgt via voeding en drinkwater wordt momenteel overschreden. Bovendien blijk de stof schadelijker dan eerder gedacht. Daarom adviseert RIVM aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen minder met deze stoffen in aanraking komen. In de Westerschelde is de PFAS-waarde in het water zelfs 25 keer zo hoog als in de rest van Nederland.

De gemeente Zeeland was niet goed van op de hoogte van de PFAS-vervuiling, zegt raadslid Andries Jumelet in een interview met het NRC. Hoewel hij de gemeente ook nalatigheid verwijt. In 2018 heeft de provincie Antwerpen een adviesaanvraag ingediend over een omgevingsvergunning voor 3M. Gemeente Zeeland heeft toen gezegd dat dit een zaak is voor Rijkswaterstaat, maar hier is vervolgens niets mee gedaan. Antwerpen heeft toen een omgevingsvergunning gegeven.

Het bedrijf ligt nu onder vuur. Zo heeft de Vlaamse minister voor omgeving Zuhal Demir gezegd dat wanneer het bedrijf niet vóór 1 oktober met een plan komt om het lozen van ernstig vervuild afvalwater te stoppen, zij overweegt het bedrijf aan te klagen.

3M heeft beterschap beloofd en benadrukt dat zij regelmatig toxiciteitstests uitvoeren.

Op Twitter overheerst wantrouwen.
Zo schrijft Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid: ‘Al maanden bezig met dit dossier en elke dag wordt het erger. Een systematische uitholling van de inspectie geeft grote bedrijven vrij spel. Politieke verantwoordelijkheid is gigantisch #pfosgate’

Regine Pauly reageert op het nieuws: ‘Heb ten minste het lef om de boel te sluiten of is de gezondheid van de bevolking minderwaardig aan het inkomen van 3M voor de overheid?’

Het RIVM heeft geen geruststellende boodschap omtrent de vervuilingskwesties. Zij melden op hun website dat zij meewerken aan een Europees traject om het gebruik en de productie van PFAS aan banden te leggen, maar omdat de stoffen nauwelijks afbreken, zullen deze in de leefomgeving aanwezig blijven.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.