China verder op weg naar tech-dominantie: nu meer dan miljoen 5G-masten

China verder op weg naar tech-dominantie: nu meer dan miljoen 5G-masten

Afgelopen december besloot China haar inspanningen betreft het uitbouwen van haar telecominfrastructuur drastisch op te voeren, door het gebruik van 5G in meer sectoren te verbreden. Tegen eind september dit jaar wilde zij over meer dan miljoen 5G-masten bezitten -en dit is gelukt. Eind augustus al bereikte china de 1 miljoen-grens van 5G-basisstations. Momenteel bedienen 450 miljoen 5G-terminalverbindingen het land, waarvan er alleen in september 1,159 miljoen zijn gebouwd (People’s Daily).

Zhao Zhiguo, woordvoerder van The Ministry of Industry and Information Technology, zei vorige week maandag dat China nu in totaal over 1037 miljoen 5G-basis stations beschikt, die alle prefectuurniveau-steden kunnen dekken. Hiermee voorziet China 95 procent van haar districten en 35 procent van al haar steden in 5G-diensten. Het optische ‘gigabit-netwerk’ van het land is hiermee in dergelijke mate uitgebreid dat het nu meer dan 200.000 miljoen huishoudens kan dekken.

Tussen januari tot augustus dit jaar bereikte China’s import aan 5G-telefoons 168 miljoen. Dit markeert een stijging van maar liefst 80 procent in een jaar tijd.

Het investeren in 5G big data, basissoftware, industriële software, kunstmatige intelligentie en andere basiskerntechnologieën zou een volgende stap van China zijn. Volgens Shang Bing, voorzitter van de Internet Society of China, is het noodzakelijk om de bouw van een nieuwe generatie informatie- en communicatie-infrastructuur, zoals 5G- en gigabit-netwerken, sterk te bevorderen. Volgens hem moet onder andere 6G en ander onderzoek worden ingezet om bij te dragen aan de ontwikkeling op het gebied van nieuwe netwerktechnologie.

Omtrent 5G zijn al sinds langere tijd discussies gaande. Zo spreken Jan van Gils, Rob Verboog en Vera Verhagen in onderstaande video over gezondheidsrisico’s van straling die 5G mogelijk met zich meebrengt. Volgens hen worden deze risico’s door onze overheid totaal genegeerd.

Ook maken meerdere mensen zich zorgen over de rol van 5G in de opmars van een digitale technocratie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.