Chirurg voert ’s werelds eerste baarmoedertransplantatie bij transgender uit

Chirurg voert ’s werelds eerste baarmoedertransplantatie bij transgender uit

Dr. Narendra Kaushik hoopt binnenkort de baarmoeder van een dode donor door te geven aan een biologische man, in de hoop dat hij -nu zij- een kind kan dragen. Dr. Kaushik hoopt dat als de transplantatie die nu gepland staat slaagt, een transgendervrouw zwanger kan worden door IVF.

Tot op heden is deze operatie nooit met succes uitgevoerd en wordt de baarmoedertransplantatie nog steeds als experimenteel beschouwd. Slechts één geval van een transvrouw die een baarmoedertransplantatie onderging, is uitgebreid gedocumenteerd, maar de patiënt stierf maanden later als gevolg van complicaties.

Hoewel patiënten niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden door de operatie -omdat de baarmoeder niet kan worden aangesloten op de eileiders- zijn ‘experts’ van mening dat IVF een zwangerschap theoretisch mogelijk zou kunnen maken.

In een gesprek met The Mirror zei Dr. Kaushik: “Elke transgendervrouw wil zo vrouwelijk mogelijk zijn. “En dat omvat ook moeder zijn. De weg ernaartoe is met een baarmoedertransplantatie, hetzelfde als een nier of een andere transplantatie.”

Hij voegde eraan toe: “Dit is de toekomst. We kunnen niet precies voorspellen wanneer dit zal gebeuren, maar het zal zeer binnenkort gebeuren. We hebben onze plannen en we zijn erg optimistisch hierover.”

Dr. Kaushik merkte op dat ongeveer 20 procent van zijn patiënten uit het buitenland komt, en velen vliegen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar zijn operatiekamer, de Olmec-kliniek. De chirurg vertelde ook dat de zaken in zijn kliniek zodanig floreren en dat hij een speciaal nieuw centrum opende om aan de vraag te voldoen.

Hij voegde toe: “Veel van onze patiënten vertellen ons dat hun seksuele partners niet eens merken dat ze niet met vrouwelijke geslachtsorganen zijn geboren. En dat is ons doel, om ervoor te zorgen dat ze een zo normaal mogelijk hun leven als vrouw kunnen leiden.”

Over baarmoedertransplantaties zei professor Simon Fishel – beschouwd als de belangrijkste vruchtbaarheidsdeskundige van Groot-Brittannië – over de procedure: “Baarmoedertransplantaties zijn al uitgevoerd in Denemarken, zij het van de ene vrouw naar de andere. Nooit voor een man.

“Stel nu dat je in een man een plek kunt vinden voor de gedoneerde baarmoeder en een bloedtoevoer en de juiste endocriene omgeving kunt creëren, dan is het theoretisch mogelijk.”

The Mirror meldt echter ook dat professor Robert Winston, een andere vooraanstaande Britse medisch expert, de procedure ‘riskant’ heeft genoemd.

Hij zei: “De problemen die er tot nu toe mee gepaard zijn, zijn van enorme omvang, het is een enorm moeilijke operatie. Het risico op overlijden voor de patiënt zou erg hoog zijn.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.