Chronische migraine of maagpijn? Subluxatie is wellicht de boosdoener

Chronische migraine of maagpijn? Subluxatie is wellicht de boosdoener

In een wereld waarin we constant in (onnatuurlijke) beweging zijn of in onnatuurlijk houdingen zitten, kan de gezondheid van ons lichaam en geest gemakkelijk verstoord raken. Een veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene aandoening die onze algehele welzijn kan beïnvloeden, is subluxatie. Het woord alleen al roept nieuwsgierigheid op. Wat is het precies en hoe kan het onze organen en gemoedstoestand beïnvloeden? Hoe kan het dat bijvoorbeeld chronische maag of hoofdpijn wordt veroorzaakt door een nekwervel?

In dit artikel ga ik dieper in op subluxatie, waarbij ik de oorzaken en gevolgen ervan onderzoek. Ik zal ook oplossingen verkennen die ons kunnen helpen deze disbalans te herstellen en ons streven naar een gezond en vervuld leven te bevorderen.

Wat is subluxatie?

Subluxatie is een aandoening die vaak voorkomt in het gebied van de wervelkolom en verwijst naar een gedeeltelijke dislocatie van een gewricht. Het kan ook optreden in andere gewrichten, zoals schouders, knieën, enkels, en handen. Een subluxatie treedt op wanneer een ruggengraatbot (wervel) uit positie beweegt en irritatie veroorzaakt aan de omliggende ruggenmergzenuwen. Deze zenuwen, die vertakken van het ruggenmerg en tussen de botten van de wervelkolom uitkomen, werken dan niet optimaal en verstoren de signalen die van en naar alle delen van je lichaam gaan. Het is vergelijkbaar met een elektrische kortsluiting die kan optreden in het bedradingssysteem van je huis.

De hersenen en het ruggenmerg zijn gemaakt van miljarden zenuwcellen. Deze cellen vormen een koord van zenuwvezels die het ruggenmerg vormen. Dit koord wordt beschermd door de botten (wervels) van de wervelkolom terwijl het zich langs je rug uitstrekt. Van daaruit vertakt het snoer zich in kleinere zenuwen die naar miljarden bestemmingen in je lichaam reizen. Elke cel, weefsel en orgaan in je lichaam staat onder directe controle van het zenuwstelsel.

Naast het controleren en coördineren van de functies van het lichaam, stelt het centrale zenuwstelsel ons in staat om in onze omgeving te leven door ons aan te passen aan de verschillende prikkels die ons elke minuut van de dag omringen. Om gezond te leven is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel goed functioneert en vrij is van subluxaties.

In onderstaande afbeelding wordt weergegeven hoe subluxatie per wervel kan resulteren in bijvoorbeeld maagproblemen, migraines, allergieën, ademhalingsproblemen, hartkloppingen en meer.

Oorzaken van subluxatie

Subluxatie kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder:

1. Traumatisch letsel: Een plotselinge kracht, zoals een val, ongeval of sportblessure, kan een subluxatie veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de gewrichtscomponenten tijdelijk uit hun normale positie worden verplaatst.

2. Repetitieve bewegingen: Herhaaldelijke bewegingen die stress uitoefenen op gewrichten, zoals herhaalde draaibewegingen of tillen van zware objecten, kunnen geleidelijk subluxaties veroorzaken.

3. Verkeerde houding: Langdurige slechte houding, zoals het buigen van de wervelkolom tijdens het zitten of het verkeerd tillen van zware voorwerpen, kan bijdragen aan subluxatie.

4. Degeneratieve aandoeningen: Chronische aandoeningen zoals artritis en osteoporose kunnen het kraakbeen en de structurele integriteit van gewrichten aantasten, waardoor subluxaties vaker voorkomen.

Subluxatie treedt dus op wanneer de gewrichtscomponenten tijdelijk uit hun normale positie verschuiven, maar niet volledig uit de gewrichtsspleet glijden zoals bij een volledige dislocatie. Het kan resulteren in verminderde mobiliteit, pijn en ontsteking rond het aangedane gewricht. In het geval van wervelsubluxatie kan het de normale functie van het zenuwstelsel verstoren.

Negatieve effecten op organen en gemoedstoestand

1. Zenuwstelsel: Wervelsubluxaties kunnen druk uitoefenen op de zenuwwortels die uit het ruggenmerg ontspringen. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid en verminderde functionaliteit van de organen die door deze zenuwen worden geïnnerveerd. Bijvoorbeeld, een subluxatie in de nekwervels kan hoofdpijn, duizeligheid en problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken.

2. Spieren en gewrichten: Subluxaties veroorzaken onevenwichtigheden in spierkracht en spanning rond het aangedane gewricht. Dit kan leiden tot spierpijn, stijfheid en verminderde flexibiliteit. Langdurige subluxaties kunnen ook leiden tot vroegtijdige slijtage van gewrichten, wat kan resulteren in artritis.

3. Organen: Het zenuwstelsel reguleert de communicatie tussen de hersenen en de organen. Subluxaties kunnen deze communicatie verstoren en de normale functie van de organen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, subluxaties in de thoracale wervelkolom kunnen invloed hebben op de ademhaling, spijsvertering en circulatie.

4. Gemoedstoestand: Het ervaren van chronische pijn, ongemak en fysieke beperkingen als gevolg van subluxatie kan een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Mensen met subluxaties kunnen gevoelens van frustratie, stress, angst en depressie ervaren. Bovendien kan de verstoring van het zenuwstelsel door wervelsubluxaties invloed hebben op de chemische balans in de hersenen, wat de stemming en het emotionele welzijn kan beïnvloeden.

Het behandelen en voorkomen van subluxatie

Chiropractische zorg

Een chiropractor, met name een die de Gonstead-techniek toepast, is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van subluxaties. Ze gebruiken technieken zoals chiropractische aanpassingen om de gewrichtscomponenten terug te plaatsen in hun normale positie en de normale functie van het zenuwstelsel te herstellen.

Houdingscorrectie

Het verbeteren van de houding kan helpen om de druk op gewrichten te verminderen en subluxaties te voorkomen. Ergonomische aanpassingen op de werkplek en het aanleren van goede tiltechnieken kunnen ook helpen om de risico’s op subluxatie te verminderen.

Preventieve maatregelen: beter voorkomen dan genezen

Het is essentieel om zelfzorgmaatregelen te nemen om subluxaties te voorkomen en de behandeling te ondersteunen:

1. Regelmatige lichaamsbeweging: Het uitvoeren van regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het versterken van spieren, het bevorderen van flexibiliteit en het handhaven van een goede houding. Het kan ook helpen bij het stabiliseren van gewrichten en het voorkomen van subluxaties.

2. Ergonomische aanpassingen: Bij activiteiten zoals werken op een computer of tillen van zware voorwerpen is het belangrijk om ergonomische principes toe te passen. Zorg voor een goede lichaamshouding, gebruik ergonomische hulpmiddelen en zorg voor voldoende ondersteuning om overbelasting en subluxaties te voorkomen.

3. Gewichtsbeheersing: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten, wat het risico op subluxaties kan vergroten. Het handhaven van een gezond gewicht kan helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen en de stabiliteit te bevorderen.

4. Stressmanagement: Stress kan de spierspanning verhogen en de houding negatief beïnvloeden, wat kan bijdragen aan subluxaties. Het beoefenen van stressverlichtingstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kan helpen om de spierspanning te verminderen en de kans op subluxaties te verlagen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke persoon uniek is en dat de behandeling van subluxaties afhankelijk is van individuele behoeften en omstandigheden. Het raadplegen van een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een chiropractor of orthopedisch specialist, is essentieel om een gepersonaliseerd behandelplan te ontwikkelen en de beste aanpak te bepalen.

Natuurlijk bewegen: Functional patterns & animal flow

Naast de ’traditionele behandelmethoden’ zoals chiropractie en fysiotherapie, zijn er ook andere, veel traditionelere benaderingen die kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van subluxatie. Twee van deze benaderingen zijn Functional Patterns en Animal Flow. Deze bewegingsmethoden richten zich op het herstellen van de juiste bewegingspatronen en het verbeteren van de algehele functionele kracht en mobiliteit van het lichaam, zoals we dat duizend jaar geleden deden.

Functional Patterns: Functional Patterns is een holistische benadering van bewegingstraining die zich richt op het herstellen van de natuurlijke bewegingspatronen van het menselijk lichaam. Het legt de nadruk op het ontwikkelen van kracht, stabiliteit en mobiliteit in driedimensionale bewegingsvlakken. Door het trainen van functionele bewegingen zoals squats, lunges, rotaties en core-stabilisatieoefeningen, helpt Functional Patterns bij het versterken van de spieren rondom de gewrichten en het verbeteren van de algehele lichaamshouding. Door het herstellen van de juiste bewegingspatronen en natuurlijkere bewegingen kan het risico op subluxatie verminderd worden.

Animal Flow: Animal Flow is een unieke bewegingsmethode die elementen uit de gymnastiek, yoga en dierlijke bewegingspatronen combineert. Het benadrukt het gebruik van vloeiende en dynamische bewegingen die kracht, flexibiliteit en stabiliteit ontwikkelen. Animal Flow-oefeningen omvatten kruipende bewegingen, houdingen op handen en voeten, sprongen en rotaties. Door het uitvoeren van deze bewegingen worden de spieren en gewrichten op een geïntegreerde manier getraind, waardoor de algehele mobiliteit en stabiliteit van het lichaam verbeterd worden. Animal Flow kan helpen bij het versterken van de spieren rondom de gewrichten, het verbeteren van de lichaamshouding en het verminderen van de kans op subluxatie.

Beide benaderingen, Functional Patterns en Animal Flow, richten zich op het herstellen van de natuurlijke bewegingspatronen van het lichaam en het ontwikkelen van functionele kracht en mobiliteit. Door regelmatig deze bewegingsmethoden te beoefenen, kan het lichaam sterker en beter in balans worden, waardoor het risico op subluxatie kan worden verminderd. Het is belangrijk om deze methoden te leren van gekwalificeerde instructeurs om de juiste technieken en houdingen te waarborgen.

Als aanvulling op traditionele behandelmethoden kunnen Functional Patterns en Animal Flow waardevolle tools zijn in het voorkomen en behandelen van subluxatie. Door te investeren in het herstellen van natuurlijke bewegingspatronen en het ontwikkelen van functionele kracht, kunnen we ons lichaam ondersteunen in het bereiken van optimale gezondheid en welzijn.

Conclusie

Subluxatie is een aandoening die gedeeltelijke dislocatie van een gewricht inhoudt en kan leiden tot verschillende negatieve effecten op het lichaam en de gemoedstoestand. Het kan worden veroorzaakt door diverse factoren, variërend van traumatisch letsel tot verkeerde houding en degeneratieve aandoeningen. Het behandelen en voorkomen van subluxaties vereist een multidisciplinaire aanpak, inclusief chiropractische zorg, houdingscorrectie, preventieve maatregelen en zelfzorg in de vorm van natuurijk bewegen. Door proactief te zijn en de juiste stappen te nemen, kunnen subluxaties worden verminderd, de symptomen worden verlicht en de algehele gezondheid en welzijn worden bevorderd.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.