Comedian Dave Chappelle onder vuur na grappen over transgenders

Comedian Dave Chappelle onder vuur na grappen over transgenders

“Als slaven korte broekjes aan hadden en zich hadden ingesmeerd met baby-olie, dan waren we misschien al honderd jaar eerder bevrijd.” Het zijn de woorden van Dave Chappelle. De populaire en controversiële comedian maakt in zijn shows vaak grappen over mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap. In zijn voorstelling The Closer staan transmensen in het middelpunt, en dat is niet bij iedereen goed gevallen.

De laatste show van Dave Chappelle is sinds kort te zien op Netflix en dat heeft voor opschudding gezorgd op social media. Niet alleen de comedian maar ook de streamingdienst moet zich verantwoorden. In een interne memo van Netflix-CEO Ted Sarandos staat het volgende: ‘Velen van jullie vragen zich af waar we de lijn trekken. We keuren content af als het aanzet tot haat of geweld, en we denken niet dat The Closer over die grens gaat. Ik zie wel dat het verschil tussen commentaar en schade soms moeilijk te zien is. Vooral met stand-up comedy, dat het moet hebben van het opzoeken van grenzen.’

Meer over de reactie van Netflix op de kritiek vind je hier.

Niet iedereen is negatief. Douglas Murray is een Engelse schrijver van boeken zoals The Madness of Crowds. Hij schrijft en spreekt regelmatig over onderwerpen zoals diversiteit en de LGBTQ+ beweging. Hij vindt de voorstelling juist erg grappig: ‘Dave Chappelle is een genie. Kijk The Closer gewoon. Onwaarschijnlijk grappig, verrassend gevoelig en gebracht met meer moed en fatsoen dan al zijn critici bij elkaar.’

Er zijn vele mensen die de kritiek op Chappelle  hypocriet vinden. Als er grappen worden gemaakt over christenen, rijke mensen, Chinezen of wie dan ook blijft het stil, menen ze. Ze beweren dat de transgendergemeenschap overgevoelig is en doorgaans met fluwelen handschoenen wordt aangepakt.

Hun punt sluit goed aan bij een opmerking van Chappelle: “Toen DaBaby (een Amerikaanse rapper, red.) iemand neerschoot was er niks aan de hand. Maar toen hij zich negatief uitliet over LGBTQ… toen was de wereld te klein.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.