Coronapas: tal van artiesten doen niet meer mee

Coronapas: tal van artiesten doen niet meer mee

Dinsdagavond werden op de persconferentie een aantal veranderingen in het coronabeleid doorgevoerd. Sommigen stellen opgelucht vast dat de anderhalvemetermaatregel is geschrapt. Een andere groep ziet met de komst van de coronapas voor bioscoop, terras en evenementen een staat van apartheid bevestigd. Veel mensen uit die laatste groep geven trekken hun grens en geven aan dat ze daar niet aan mee willen doen. Onder hen ook artiesten die hun optredens afzeggen.

Volksvertegenwoordiger Wybren van Haga sprak zich uit op Twitter: ‘Keiharde verzwaringen ipv versoepelingen. Een coronapas die groepen mensen uitsluit, testen om buiten op een terras te mogen zitten en geld voor “controleurs” die moeten checken of er wel goed genoeg gediscrimineerd wordt

#ikdoenietmeermee geeft Van Haga aan. Hij wil niet meedoen aan een maatschappij die in zijn ogen wordt gekenmerkt door uitsluiting en controle.

Veel artiesten voegen de daad bij het woord en leggen het werk neer. Zoals Zoals Hans Teeuwen: ‘Ik kan er niet mee leven, en ik ga niet optreden zolang die regels gelden.’ Dat kan Wybren van Haga zeer waarderen: ‘Hans Teeuwen is een held!’ tweet hij.

Voor zanger Nielson is de maat vol: ‘Wake the fuck up please! We laten het corona toegangsbewijs toch niet serieus werkelijkheid worden mensen. Het is aan ons…’

Er zijn ook zangers en performers die hun vraagtekens hebben bij het beleid maar zich daar (voorals)nog wel naar voegen.  Rapper Typhoon sprak zich eerder uit over de coronapas, maar gaat toch optreden, zo blijkt uit een interview vandaag met journalist Atze de Vrieze: ‘Dat betekent niet dat Typhoon zijn aanstaande shows (waaronder begin november in AFAS Live) afzegt. De artiest voelt een verantwoordelijkheid naar zijn crew, naar zijn publiek en naar zichzelf. Hij wil niets liever dan op het podium staan. “We vergeten soms dat het niet zwart óf wit hoeft te zijn. Je kunt ergens dubbele gevoelens bij hebben. Met de coronapas benadeel je hoe dan ook mensen, of je hem nu gebruikt of juist weigert te spelen.”

Tim Douwsma trekt echter de uiterste consequentie en en zal geen (officiële) optredens meer geven, zo geeft hij aan in een statement: ‘Ik doe niet mee aan medische apartheid. Mijn wereld is voor iedereen.’

De mededeling van Douwsma eindigt met een oproep: ‘Waar ligt jouw grens?’

Voor Def P is de grens duidelijk bereikt: ‘Beste mensen, omdat ik niet wens mee te werken aan de medische apartheid is mijn vooruitgeschoven livetour helaas definitief gecanceld. Mensen die al kaarten hadden kunnen hun geld terug krijgen bij de zaal. Excuses voor het ongemak.’

Veel artiesten zijn van hun inkomsten afhankelijk van optredens. Willen ze geld verdienen, dan zullen ze indirect in moeten stemmen met het beleid van de coronapas. Een privé-kwestie wordt voor hen zo ook een maatschappelijk vraagstuk waarbij ze zich uit moeten spreken. Ook zullen ze een afweging moeten maken tussen hun moreel kompas en hun financiële agenda. De komende tijd zal duidelijk worden hoe ze in dat veld navigeren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.