Creatief en controversieel – hommage aan Willem de Ridder

Creatief en controversieel – hommage aan Willem de Ridder

Binnenkort wijdt Café Weltschmerz een uitzending aan de onlangs overleden Willem de Ridder. Max von Kreyfelt gaat in gesprek met galeriehouders Jeannette Dekeulaire en Harry Ruhé, die eerder het boek ‘The adventures of Willem de Ridder’ publiceerden. Een onderhoudende en aanstekelijke hommage aan deze creatieve, controversiële en altijd experimenterende geest.

Wie was Willem de Ridder?
Geboren in 1939, overleden in december 2022: in meer dan 80 levensjaren liet Willem de Ridder zich in tal van gedaantes zien : radiomaker, kunstenaar, tijdschriftenmaker, verhalenverteller en ‘spiegeloog’. Hij was mede oprichter van de Amsterdamse poppodia Melkweg en Paradiso en stond aan de wieg van het tijdschrift Hitweek en vele andere bladen. Landelijke bekendheid kreeg hij vooral via de VPRO-radio, waar hij vernieuwende en onderhoudende programma’s verzon. Zo kregen luisteraars in het programma ‘De doodsangst escapade’ (luistertip!) instructies voor een nachtelijke autopuzzeltocht. Er bleken onverwacht duizenden mensen aan mee te doen, die uiteindelijk midden in de nacht ergens in de file terechtkwamen. Chaos in Woudrichem…

Zijn ‘Handboek spiegelogie’ leidde in Nederland tot de oprichting van vele ‘fanclubs’: kleine groepjes mensen die iedere week bij elkaar komen en zich tot elkaars ‘fan’ verklaren. Fanclubleden steunen elkaar onvoorwaardelijk bij elkaars wensen en dromen in het leven. Dit alles vanuit de gedachte dat alles en iedereen in je omgeving een spiegel is: de werkelijkheid wordt zo als jij jezelf en je omgeving ervaart. ‘Word dus zelf je grootste fan!’, adviseerde De Ridder.

Verhalen
Willem was een fantastisch verhalenverteller. In de theaterzaal van de Melkweg, op de Verhalenboot in Zwolle, op de radio en op allerlei festivals vertelde hij met zijn karakteristieke stem verhalen aan volwassenen. Ook kinderen luisterden graag naar de meesterverteller, onder andere via de langspeelplaat ‘Spannende splookjes’. Op diverse plaatsen in Nederland kun je tijdens een wandeling in een natuurgebied of door een kasteel luisteren naar de karakteristieke stem van De Ridder die je doet belanden in een hoorspelachtig avontuur.

Willem de Ridder overleed in december 2022 na een kortstondig ziekbed.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.