Crisis in Oekraïne doet wereldwijde markten kelderen

Crisis in Oekraïne doet wereldwijde markten kelderen

De aandelenmarkten over de hele wereld zakten vandaag fors in elkaar, nadat de Russische strijdkrachten de eerste militaire luchtaanvallen in Oekraïne bevestigden. President Vladimir Poetin gaf opdracht tot de operatie in de Donbass-regio, om de lokale bevolking te beschermen tegen Oekraïense beschietingen. Dit kwam dagen na de erkenning van de afgescheiden republieken Donetsk en Lugansk.

De pan-Europese Stoxx 600 daalde met 2,31% in de ‘vroege handel’. Hierbij leed de financiële sector verliezen die ervoor zorgden dat grote beurzen akelig dicht in de buurt van de zogenaamde ‘bear market’. Een bear market wordt meestal pas zo gedefinieerd, als beurskoersen met 20 procent of meer dalen vanaf de meest recente piek.

Europese banken die het meest met Rusland te maken hebben, waaronder de Oostenrijkse Raiffeisen Bank, UniCredit en Societe Generale, daalden tussen 5% en 6,6%, terwijl de bredere bankindex SX7P met 4,3% daalde.

De Duitse DAX daalde met meer dan 2,84% tot het dieptepunt van maart 2021, wat naar waarschijnlijkheid te wijden is aan de zorgen over de grote afhankelijkheid van het land van energievoorziening uit Rusland.

De grondstoffenzware FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk zag een daling van 2,27. De Europese olie- en gasindex SX7E leed het minste verlies van alle sectoren, met een daling van 4,32%, terwijl de olieprijzen met ongeveer 6% stegen. Hierdoor steeg de Brent-ruwe olie voor het eerst sinds 2014 naar $105 per vat.

Aziatische economieën zullen naar verwachting minder risico lopen dan Europa. Degenen die geïmporteerde olie nodig hebben, kunnen echter worden getroffen door hogere prijzen als de aanvoer uit Rusland, de op één na grootste producent en exporteur ter wereld, wordt verstoord.

Ook de grote beurzen in de regio zagen forse dalingen. De Nikkei 225 in Tokio daalde met 1,81% en de Hang Seng in Hong Kong verloor 3,21%. De Shanghai Composite Index daalde met 1,70%. De Kospi in Seoul verloor 2,6%, de S&P-ASX 200 in Sydney daalde met 2,99%, Nieuw-Zeeland verloor 2,8% en ook andere Zuidoost-Aziatische markten kwamen in het rood te staan.

Op Wall Street daalden de Dow Futures met 1,38% pre-markt, terwijl de Futures die de S&P 500 van New York tracken met 1,84% daalden, waarbij de technologiezware Nasdaq met 2,6% kelderde.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.