Dag van de overwinning in Rusland: op zoek naar betekenis woorden Poetin

Dag van de overwinning in Rusland: op zoek naar betekenis woorden Poetin

Op de Dag van de Overwinning zijn de ogen van de wereld gericht op Rusland en vooral de woorden van president Vladimir Poetin. In de aanloop naar vandaag hebben veel mensen al hun licht geworpen op wat er zal gebeuren.

Op 9 mei vieren de Russen hun overwinning op Nazi-Duitsland. Al tientallen jaren is het vooral een aangelegenheid van landen van de voormalige Sovjetlanden, waar de rest van de wereld kort een bericht over schrijft of wat beelden van laat zien. Dit jaar zijn de ogen van de wereld meer dan ooit op Rusland gericht, waar de woorden van president Vladimir Poetin zullen worden gewikt en gewogen. In de verslaggeving van de oorlog in Oekraïne is het voor de media een welkom ‘haakje’ voor een nieuwsitem.

Duiders willen vooral weten of Poetin in verband met Oekraïne zal spreken van een oorlog, waarbij  Russische mannen paraat moeten staan voor uitzending naar hun Oosterburen, of dat er nog steeds gesproken zal worden van een militaire operatie. Zal er in bedekte termen worden gesproken over een conflict waar de bilaterale verhoudingen hersteld worden, worden er overwinningen geclaimd in de regio Donbas, zal de Azovstal-staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol een hoofdrol spelen?

Is vandaag de dag van grote militaire operaties om cachet te geven aan de nationale feestdag, zoals sommige media suggereren? Of wordt er de nadruk gelegd op  de denazificatie van Oekraïne, iets wat in verband met de viering van de overwinning op nazi-Duitsland ook niet onwaarschijnlijk is? Het is koffiedik kijken, en precies dat lijken veel politieke strategen en militaire volgers de laatste weken gedaan te hebben.

Het immense Rusland kent meerdere tijdzones. De viering is dan ook op meerdere plekken in het land al begonnen. De toespraken en parades zijn op het moment van schrijven ook in Moskou volop aan de gang.

Wie (zonder al te veel context) op de hoogte wil blijven van wat er zich vandaag afspeelt in Moskou, kan op meerdere plekken terecht. Bijvoorbeeld hier. Op YouTube bieden veel mediakanalen livebeelden aan, bijvoorbeeld van SkyNews.

In dit artikel wordt verwezen naar de vooruitblik de afgelopen weken op de Dag van de Overwinning. Een greep uit de bronnen waaruit geput is:

https://nos.nl/artikel/2426624-russische-feestdag-9-mei-komt-dichterbij-maar-echte-overwinning-claimen-kan-niet

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10475536/rusland-wil-staalfabriek-marioepol-voor-9-mei-innemen

https://www.msn.com/en-us/news/world/russia-ambassador-to-us-says-nato-not-taking-nuclear-war-threat-seriously/ar-AAWXLkL?li=BBnbfcL

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5306089/rusland-algehele-mobilisatie-overwinningsdag-feestdag-9-mei

https://nos.nl/artikel/2428054-alle-ogen-op-rusland-wat-kan-je-verwachten-van-poetins-toespraak

https://www.vpro.nl/buitenhof/lees/in-de-uitzending/2022/8-mei.html

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.