De energie-efficiëntie van XPS-isolatieplaten 

De energie-efficiëntie van XPS-isolatieplaten 

  • 06/09/2022

De meest voorkomende componenten van een gebouwschil vervullen belangrijke functies, maar komen niet altijd tot hun ware potentieel. Daartoe kunnen verschillende soorten kunststof materialen eigenaren van gebouwen helpen om de gewenste efficiëntie te bereiken. Zo biedt de isolerende mantel van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) veel voordelen door de manier waarop dit product wordt vervaardigd. Energiezuinig, eenvoudig te installeren, licht van gewicht en herkenbaar aan de blauwe, roze of groene kleuren, de specificatie van een bekleding van geëxtrudeerd polystyreenschuim kan het gebruik van een enkel product mogelijk maken om een ononderbroken laag thermische en vochtbescherming op een gebouw te creëren muren en draagt ​​zo bij aan de energie-efficiëntie.

Omhulsel van geëxtrudeerd polystyreenschuim kan positieve energie- en luchtemissievoordelen hebben bij gebruik in woongebouwen. Uit een onderzoek van Franklin Associates uit 2000 blijkt dat er veel meer energie wordt bespaard gedurende de 50-jarige levensduur van een huis met behulp van XPS isolatie dan er wordt verbruikt door de isolatie te vervaardigen. Een ander onderzoek, gepresenteerd op het Earth Tech-forum van 2004, toont aan dat na minder dan drie jaar meer uitstoot van broeikasgassen wordt vermeden als gevolg van het energieverbruik voor verwarming/koeling dan er wordt uitgestoten tijdens de productie van de isolatiemantel van geëxtrudeerd polystyreenschuim.

Correct geïnstalleerd XPS-schuim kan ook de energie-efficiëntie van een gebouw verbeteren door een volledige isolatielaag op de muur aan te brengen. Dit vermindert de luchtbeweging door de muur die energie kan beroven. Isolatie tussen noppen biedt niet noodzakelijkerwijs volledige isolatiewaarde omdat houten noppen en andere framedelen niet geïsoleerd zijn. Dit fenomeen wordt thermische overbrugging genoemd en kan de thermische prestatie van het gebouw drastisch verminderen.

Aangezien houten kozijnen voor woningen doorgaans ongeveer 25 procent van het muuroppervlak uitmaken (rekening houdend met raam- en deurkozijnen), is een kwart van de muur niet geïsoleerd wanneer alleen spouwisolatie wordt gebruikt. Als zodanig kan een bekleding van geëxtrudeerd polystyreenschuim een ​​isolerende waarde bieden aan het gehele wandoppervlak. Afgezien van zijn inherente isolerende prestaties, kan XPS-schuimbekleding, indien correct geïnstalleerd en naden
getapet, ook de luchtlekkage door muren aanzienlijk verminderen, wat de energie-efficiëntie en het comfort kan verbeteren.

Een essentieel kenmerk van duurzame bouwproducten, met name isolatie, is het vermogen om gedurende de gehele levensduur naar behoren te functioneren zonder verslechtering van de fysieke eigenschappen. In feite zijn goede isolatieprestaties op lange termijn nodig om de verwarmings- en airconditioningsystemen van een gebouw correct te ontwerpen. Geëxtrudeerd polystyreenschuim kan ook voordelen hebben vanwege het vermogen om te helpen bij vochtregulatie en bestand te zijn tegen zowel waterabsorptie als vries-/dooicycli. Wanneer traditionele isolatie water absorbeert, kunnen de thermische prestaties na verloop van tijd in gevaar komen.

Naarmate er meer isolatie-opties beschikbaar komen, zijn bouwers voortdurend op zoek naar eenvoudigere en betere installatiemethoden. Hoewel traditioneel de voortdurende trends in de installatie van woningbouwsystemen worden gevolgd, dagen veranderingen in lokale codes en nieuwe productintroducties bouwers uit om betere huizen te bouwen die beter bestand zijn tegen vocht en een hogere energie-efficiëntie bieden. PIR isolatie kan hiervoor gebruikt worden, maar het toepassen van XPS-isolatieplaten is ook zeker een aanrader.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.