De Jonge en Rutte kondigen meer vrijheidsbeperkende maatregelen af

De Jonge en Rutte kondigen meer vrijheidsbeperkende maatregelen af

De anderhalve meter afstandsregel komt weer terug, net als het mondkapje in binnenruimten. De coronapas wordt op meer plekken verplicht. Dat en meer zeiden demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens hun corona-persconferentie.

Veel van de deels nieuwe coronamaatregelen waren eerder al uitgelekt, maar toch keken veel mensen uit naar de persconferentie. Het demissionaire tandem kondigde daar zoals verwacht aan dat het coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht zal zijn. De coronapas zal niet alleen voor plekken zoals het theater en het café gelden, maar ook voor sportscholen en musea. Tevens voor het terras van café en restaurant zal de coronapas een vereiste zijn. Een plan voor een coronatoegangsbewijs voor het hoger onderwijs ligt al klaar.

De laatste dagen was er veel te doen om het coronatoegangsbewijs op het werk. Het demissionaire kabinet bereidt een wetswijziging voor die dat dichterbij brengt. Dat kan echter nog een paar weken duren volgens De jonge.

Mondkapjes en meer

Vanaf 6 november wordt ook het mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations en bibliotheken weer verplicht. Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zullen een mondkapje verplicht stellen op momenten dat iemand door het gebouw loopt. Op plekken waar de coronapas verplicht is, geldt geen mondkapjesplicht.

Daarnaast wordt het thuiswerken aangemoedigd en wordt de anderhalve meter politiek weer aangehouden. Handen schudden blijft taboe en de horeca moet nog steeds om middernacht sluiten.

Een boostercampagne zal vanaf december starten voor 80-plussers, waarna boosters worden aangemoedigd voor telkens een leeftijdscategorie daaronder: eerst de groep tussen de 60 en de 80 jaar, daarna mensen onder de 60.

De maatregelen worden mogelijk strenger wanneer het aantal positieve besmettingen niet daalt, zei demissionair premier Rutte. Op 12 november zal het Outbreak Management Team wederom een advies uitbrengen over de te volgen maatregelen. Op dinsdag 3 november moet de Tweede Kamer de nieuwe beperkingen goedkeuren. De verwachting is dat een meerderheid de plannen zal steunen.

Twitter

Op Twitter stroomden al snel de reacties binnen na de persconferentie van 19.00. Of zoals ondernemer en beroepsrebel Erik de Vlieger het verwoordt: ‘Om 19.01 begint de burgeroorlog op Twitter.’

Toch staat niet iedereen in oorlogsstand. Fiona Zwart bijvoorbeeld, coach en ex-Weltschmerz interviewer, schrijft op Twitter: ‘Vanavond is het weer tijd voor de firma list & bedrog. Ik zou zeggen: Bring it on. Hoe gekker, hoe beter. Hoe meer mensen zullen ontwaken. Tot die tijd lekker blijven dansen, knuffelen en eigen feestjes maken. De illegale feestjes zijn de leukste, ja toch.’

Cultuurfilosoof Jelle van Baardewijk wijdt een gedicht aan de verklaringen van Rutte en De Jonge. Vrij naar een Duits gedicht van Erich Kästner schrijft hij:

Wat er ook gebeurt! Whatever zo’n persco ook claimt / Nooit mag je zo diep zinken / de QRutte die ons land vervreemdt /nog vier jaar lang te drinken!

Op hetzelfde internetplatform slaat  Wybren van Haga, leider van Belang van Nederland, een serieuzere toon aan. Hij uit zijn onvrede over het zwartepieten van ongevaccineerden en het gebrek aan investeringen in de zorg: ‘“We moeten niet tegenover elkaar staan”, zegt Rutte om De Jonge vervolgens een waslijst aan polariserende opmerkingen te laten maken om ongevaccineerden een schuldgevoel te geven. Hoeveel ic-bedden en verpleegkundigen zijn er ook alweer bijgekomen?’

Het Forum voor Democratie (FvD) benadrukt dat ze een tegenstelling tussen woord en daad ziet bij Rutte en De Jonge: aan de ene kant een beloofde opheffing van alle coronamaatregelen per 1 november en aan de andere kant een herinvoering van de mondkapjesplicht en een uitbreiding van QR-codes. De FvD-verklaring op Twitter besluit: ‘We worden aan het lijntje gehouden. Wie gelooft ze nog?’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.