De wereld lacht ‘verwarde marionet’ Joe Biden uit met satire uit Saudi-Arabië ( met video)

De wereld lacht ‘verwarde marionet’ Joe Biden uit met satire uit Saudi-Arabië ( met video)

“Ik wil het hebben over de president van Rusland, Poetin. Ik heb een hele belangrijke boodschap voor jou… De boodschap is…” en dan valt Joe Biden in slaap. Het Saudi-Arabische comedy-programma Studio 22 van de staatstelevisie MBC maakte een sketch die Joe Biden voorstelt als zeer verwarde man die namen van landen en mensen door elkaar haalt en zijn zinnen niet afmaakt. Een opmerkelijke provocatie vanuit een land dat de laatste decennia een van de grootste politieke- en handelspartners was van de Verenigde Staten.

Is er ooit eerder een president van Amerika geweest met zo weinig aanzien in de wereld? Als Biden zelfs vanuit Saudi-Arabische media te kijk wordt gezet als een man die ze niet meer allemaal op een rijtje heeft en letterlijk en figuurlijk door vicepresident Kamala Harris op de been wordt gehouden, is het duidelijk dat de geopolitieke kaarten anders zijn geschud.

“Vandaag wil ik het hebben over de crisis in Spanje… Afrika… nee Rusland. Ik wil het hebben over de president van Rusland…” zegt Biden, waarna Harris hem iets influistert. “…Ja, Poetin,” pakt de president de draad weer op. “Ik heb een hele belangrijke boodschap voor jou. De boodschap is… en dan valt hij in slaap. En de president van China… Oh heb ik Rusland nog niet afgemaakt?,” zegt Biden tegen Harris die er gedurende het optreden van de president alles aan doet om zijn gezicht te redden. “Bedankt voor de correctie first lady,” zegt hij, om af te sluiten met “Bedankt, God bless you, and God bless… en dan valt hij weer in slaap. Harris vangt hem op.

In onderstaande video van Sky News Australia is de sketch te bekijken.

Uitglijders

De sketch komt niet uit de lucht vallen, er werd al voordat hij aantrad als president getwijfeld aan de mentale gesteldheid van Biden. Geruchten gaan dat hij niet weet wat er gaande is en papieren tekent waarvan hij geen idee heeft wat ze betekenen. In zijn publieke optredens beging hij al meerdere uitglijders: hij noemde bijvoorbeeld Kamala Harris de first lady en verwarde Oekraïners met Iraniërs.

In maart zei hij tijdens een toespraak over de Russische president Vladimir Poetin: “Mijn God, deze man kan niet aanblijven.” Dat stond misschien niet in het script; mensen rond Biden is er alles aan gelegen om hem precies die dingen te laten zeggen die zijn voorgekookt, en die hij als het maar even kan via de  autocue opleest. Er gaan stemmen op die zeggen dat het hem juist wél werd ingefluisterd door de zogeheten neocons om olie op het vuur te gooien.

Hoe het ook zij, het droeg niet bij aan de geloofwaardigheid van Biden als staatsman. Ronny Jackson, Republikeins congreslid, eiste eerder dat de president een test zou moeten afleggen om aan te tonen dat hij daadwerkelijk nog de cognitieve capaciteiten heeft voor zijn functie.

 

Vernedering en zelfvertrouwen

De sketch gaat de wereld over en wordt becommentarieerd bij het koffie automaat en in de media. Angela Newell zegt op Twitter: ‘Het zou grappig zijn, ware het niet dat deze gekte de realiteit is.’ Sean Hannity van Fox News noemt het “beschamend en vernederend voor ons land.” Owen Alterman, correspondent van 24News zegt over het regime van Saudi-Arabië: “Ze hebben genoeg zelfvertrouwen om dit soort satire toe te laten.” Dat commentaar sluit aan bij een eerdere uitspraak van Mohammed bin Salman. De kroonprins van Saudi-Arabië, die eerder al besloot dat olie ook in Chinese Yuan kan worden afgerekend, liet weten dat de verhouding met Joe Biden hem koud laat: “Het kan me niet schelen.”

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.