Deense omroep geeft platform aan kritiek: “Musea zijn te wit”

Deense omroep geeft platform aan kritiek: “Musea zijn te wit”

De Deense Publieke Omroep is beschuldigd van het promoten van een ‘woke-agenda’, nadat ze kunstenaars het woord gaven die kritiek hadden op de ‘buitensporige witheid’ en het gebrek aan etnische diversiteit in de kunstmusea van het land.

De niet-Deense kunstenaars die deze week deelnamen aan een documentaire van de Deense Radio (DR) getiteld ‘Rebellion at the Academy’, bekritiseerden zowel het management als de kunstenaars die in deze musea exposeren, en merkten op dat zelfs de muren in dergelijke instituten wit zijn. “We krijgen maar één verhaal te horen. We krijgen een verhaal van blanke mannen over blanke mannen voor blanke mannen’, klaagde kunstenaar Ihsan Ihsan, een student van de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, tegen de zender. Hij voegde eraan toe dat, naar zijn mening, sommige van de verantwoordelijken “hun machtsposities moesten opgeven”.

In reactie hierop gaf de Organisatie van Deense Musea (ODM), die 170 van de musea en conservatiecentra van het land vertegenwoordigt, toe dat de kunstenaars een “relevante kwestie” hadden aan de orde gesteld.

“De bestaande machtsstructuren, die kunnen helpen om een ​​beperkte kunstuiting te bevorderen… we kunnen niet zeggen dat we er vrij van zijn. En hoewel veel musea aan het probleem werken, zijn we nog niet op schema”, zei ODM-directeur Nils Jensen.

Hoewel de organisatie de aangesloten musea blijkbaar aanmoedigt om diversiteitsgerelateerde initiatieven te promoten, merkte Jensen op dat “de verantwoordelijkheid voor een specifieke tentoonstelling en programmaplanning bij de musea zelf ligt.”

Desalniettemin leidden de zorgen van de artiesten tot online spot, waarbij veel Denen via sociale media opmerkten dat dergelijke kritiek zelf “racistisch” en misplaatst is in een land dat overwegend blank is. Een persoon bekritiseerde DR op Facebook voor het promoten van een “ridiculous wokeness on steroids “-agenda.

“Ik heb het stukje gemist waar de kritiek concreter wordt – welke Deense musea zijn specifiek voor blanken?” twitterde Berlingske-journalist Troels Heeger.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.