Den Haag Vandaag: De slag om CBDC (live video)

Den Haag Vandaag: De slag om CBDC (live video)

Vanmiddag om twee uur staat het commissiedebat over de digitale euro, ook wel bekend als de European Central Bank Digital Currency (CBDC), op de agenda. Het debat vanuit Den Haag is online live te volgen.

De Britse premier Rishi Sunak, koningin Maxima, algemeen directeur van de Bank of International Settlements (BIS) Augustin Carstens: slechts enkele namen van mensen op hoge posities in politiek, bedrijfsleven, bankwezen, transnationale instituten en lobby-organisaties. Ze promoten de laatste maanden steeds vaker de CBDC, met termen als ‘gebruiksgemak’, ‘veilig’ en ‘efficiënt.’ Tegelijkertijd ontmoeten de pleitbezorgers veel weerstand. Onderstaand plaatje vat zo ongeveer samen waarom.

Weerstand

De bezwaren zijn mooi in beeld gebracht in de documentaire State of Control (ja, van Max von Kreyfelt inderdaad). De docu is geheel gratis te bekijken. Voor wie vast een indruk wil hebben van waar het negatieve of op zijn best sceptische sentiment vandaan komt, kan op Twitter door wat posts heen scrollen. Hieronder een kleine greep (met slechts een enkele toelichting waar nodig). Kijk vooral zelf verder voor mee informatie en inspiratie.

En vergeet niet na het lezen van dit artikel alsnog State of Control te kijken, en te delen in uw netwerk!

Cash is King

Verkeerde gedachten

Amerikaans presidentskandidaat, muzikant en ondernemer Kanye West ziet zaken waar veel anderen geen zicht op hebben: “Van multimiljardair tot niet kunnen betalen met ApplePay. Het kan alle Amerikanen gebeuren wanneer ze de verkeerde gedachten hardop zeggen.”

FTX en crypto’s

Was FTX geen partner van het World Economic Forum? (Indirecte) Donor van de Democraten in de VS? Wegbereider voor het CBDC?  Wat is de rol van crypto’s in de aanloop naar een digitale dollar of euro, zijn ze jarenlang getolereerd om mensen warm te maken voor een digitale munt, of kunnen Bitcoin en andere cryptomunten nog overleven? Zijn ze juist de oplossing voor de mogelijke problemen die komen gaan?

State of Control

Financieel journalist Arno Wellens houdt zich al lang bezig met de CBDC en is ook te zien in de docu State of Control.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.