“Deutschland schafft sich ab”. Is dat ook ons voorland?

“Deutschland schafft sich ab”. Is dat ook ons voorland?

Door: Frits Bosch

De Duitse econoom Dr Thilo Sarrazin, SPD, ex Deutsche Bundesbank Raad van Bestuur, schreef in 2010 de bestseller “Deutschland schafft sich ab”. Hij werd erom verguisd. Het lijkt erop dat hij gelijk krijgt. Duitsland dendert achteruit.  Is dit ook ons voorland?

Hoe ziet die Duitse achteruitgang eruit? Ik geef een beknopt overzicht. De werkloosheid stijgt maar de personeelstekorten blijven in veel bedrijfstakken bestaan. Er zijn 2,6 miljoen werklozen, vooral met allochtone afkomst. De bouw zakt in, de woningmarkt verkeert in een crisis. De huizenprijzen kelderen en de huurprijzen stijgen. Er zijn bestuurlijke problemen. De drie coalitiepartijen SPD, FDP en Groenen ruziën en kelderen in de polls. De overheid is incompetent en krijgt weinig voor elkaar. De overdadige bureaucratie functioneert niet en legt het functioneren lam. Ambtenaren zijn ‘all over the place’, maar ze nemen geen verantwoordelijkheid. Duitsland heeft een Schuldenbremse. Dat betekent dat er een wettelijke rem is op de schulden. Zorgkosten kunnen daardoor onvoldoende opgehoogd worden, een kwelling in een vergrijzend land. Investeringen kunnen onvoldoende gepleegd worden of met vertraging. De regering lijkt met diverse zaken bezig die het rechtstreekse belang van burgers niet raken, zoals de energietransitie. Duitsland loopt digitaal achter, loopt militair achter en loopt infrastructureel achter. De Duitse economie was in 2023 licht in recessie en hetzelfde wordt dit jaar verwacht. Duitsland zit in bedrijfstakken die het in het verleden goed deden, maar is te weinig in kansrijke bedrijfstakken. En ‘last but not least’: AFD steigert naar boven in de polls dankzij een zwakke economie en een ultiem zwakke regering. Actie is reactie, derde wet van Newton. Nu wordt AFD ervan beschuldigd op een besloten bijeenkomst voorstander te zijn van deportaties van allochtonen. AFD voorvrouw Alice Weidel heeft daar striemend op gereageerd, zie de AFD website. Er worden DDR methodes gebruikt om deze partij zwart te maken, maar tevergeefs. De politieke tweespalt is enorm, en er heerst alweer antisemitisme. En alweer moeten we dan aan wijlen couturier Karl Lagerfeld denken die Merkel toebeet dat je niet 6 miljoen joden kunt vermoorden en dan later miljoenen van hun grootse vijanden kunt binnenlaten.

Duitsland bevindt op een verkeerd pad, zonder zicht op verbetering. Dat is slecht nieuws voor ons. Duitsland is in vele opzichten onze belangrijkste partner. De Duitse verrotting zette al in tijdens het bewind van Angela Merkel, maar het wordt onder Olaf Scholz pas goed duidelijk hoe ernstig de situatie is bij onze buren. Veel van de elementen ervan zijn ook bij ons herkenbaar. Dat doet de vraag rijzen: wordt het bij ons net zo zichtbaar als er een nieuw kabinet zit? “Schaft ook Nederland zich af?” (FB, Brave New Books, 2019). Het is te hopen dat we een daadkrachtig kabinet krijgen die zaken effectief ten goede kan keren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.