Deze bedrijven zijn het meest ‘politiek bevooroordeeld’ – Rapport

Deze bedrijven zijn het meest ‘politiek bevooroordeeld’ – Rapport

Volgens een rapport van de non-profitorganisatie 1792 Exchange, doen meer dan 140 grote bedrijven om politieke redenen mee aan het ‘beïnvloeden’ van mensen en bedrijven. Het rapport werd vorige maand vrijgegeven, maar kreeg pas onlangs media-aandacht.

In haar Corporate Bias Rating beoordeelde de groep meer dan 1.000 entiteiten op basis van “de waarschijnlijkheid dat een bedrijf een contract of klant zal annuleren, of zal boycotten, desinvesteren of diensten zal weigeren op basis van opvattingen of overtuigingen.” De non-profitorganisatie hield ook de wervingspraktijken bij, evenals of een bedrijf de bedrijfsreputatie en liefdadigheidsdonaties gebruikt om “ideologische doelen, organisaties of beleid te bevorderen dat vijandig staat tegenover de vrijheid van religie of meningsuiting”.

Tot de bedrijven die op de rode lijst (‘high risk’) zijn geplaatst, behoren reuzen als Amazon, Disney, Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s, Johnson & Johnson, Starbucks, Unilever, Nike en Walmart. De groep beoordeelde ook Google’s moederbedrijf Alphabet en Facebook-eigenaar Meta als zeer vatbaar voor vooringenomenheid, samen met Twitter, YouTube en Reddit.

De bedrijven die als “gemiddeld risico” zijn beoordeeld, hebben “in het algemeen blijk gegeven van bereidheid om eenzijdige ideologische agenda’s te bevorderen”, en missen bescherming tegen discriminatie van afwijkende meningen, zei 1792 Exchange. Tot deze categorie behoren streamingdienst Netflix, kledingreuzen Adidas en H&M, videogame-uitgever Activision Blizzard en zuivel- en yoghurtproducent Danone.

Covid-19-vaccinmaker AstraZeneca, evenals Barnes & Noble, Wendy’s, Acer en Siemens zouden tot de entiteiten met een “lager risico” op vooringenomenheid behoren.

In een gesprek met Fox News op zondag zei Paul Fitzpatrick, president van 1792 Exchange, dat activisten het milieu-, sociale en bestuursbeleid van de bedrijven gebruiken om ze te “vullen en te bewapenen” om hun eigen agenda te promoten.

In de afgelopen jaren zijn verschillende grote bedrijven beschuldigd van het introduceren van ‘woke’-ideeën in hun trainingsprogramma’s op de werkplek. In 2021 lekte de interne training van Coca-Cola uit, waaruit bleek dat werknemers werden geadviseerd om te proberen ‘minder blank’ te zijn.

Vorig jaar beloofde Disney een wet in Florida aan te vechten die leraren verbiedt seksuele geaardheid en genderidentiteit te betrekken bij discussies in de klas van de kleuterschool tot en met de derde klas. Gouverneur Ron DeSantis reageerde hierop door het themapark Walt Disney World zijn speciale belasting- en zelfbestuursstatus in de staat te ontnemen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.