Zichtbaarheid mensenhandel verdwenen door corona

Zichtbaarheid mensenhandel verdwenen door corona

Hoewel het aantal daadwerkelijke meldingen van mensenhandel is afgenomen, is het aantal gevallen toegenomen. Dat vermoedt Ina Hut, directeur van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel CoMensha: “Door corona is de zichtbaarheid van mensenhandel verdwenen. We zien maar het topje van de ijsberg.”

In 2020 zijn er 1013 meldingen gedaan bij opsporingsdiensten zoals Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hut: “De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat echter dat er in Nederland jaarlijks 5000 tot 7500 mensen slachtoffer worden van mensenhandel. Andere schattingen liggen vier keer zo hoog. We zien maar het topje van de ijsberg,” zegt ze tegen het AD.

Volgens Hut zijn er een paar omstandigheden aan te wijzen die zorgen voor een stijging van mensenhandel (door haar gedefinieerd als “vormen van uitbuiting en dwang met financieel gewin voor de dader”). De politie heeft door corona bijvoorbeeld minder kunnen controleren op werkplekken met mogelijk uitgebuite werknemers. Ook verloren ze  het contact met sekswerkers. Velen van hen verdwenen uit het zicht omdat seksclubs en raamprostitutie de deuren sloten vanwege de coronamaatregelen. De seksuele diensten verdwenen voor een groot deel naar het internet.

Er zijn volgens Hut vier vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, rond arbeidsmigranten, gedwongen criminaliteit en tot slot opgelegde orgaanverwijdering. “Het probleem is veel groter dan iedereen denkt,” vindt Hut. Mensen zouden volgens haar veel alerter moeten zijn als het gaat om dwang en uitbuiting. Niet alleen scholen en gemeenten, maar ook burgers kunnen bijdragen aan opsporing van mensenhandelaren. “Het gebeurt om de hoek. Als je in een restaurant eet kun je je al afvragen: maakt  de kok niet veel te lange werkdagen, wordt hij niet onderbetaald?”

Hut denkt dat opsporingsdiensten meer prioriteit moeten geven aan mensenhandel en ze vindt dat straffen voor daders omhoog moeten. Het belangrijkste is volgens haar echter preventie. “Slachtoffers moeten weerbaar worden. Scholen moeten voorlichting geven en ouders moeten hun ogen open houden.”

Het rapport Mensenhandel in Nederland- Het beeld van 2020 is hier te vinden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.