‘Dit beleid is de zelfmoord van Europa’

‘Dit beleid is de zelfmoord van Europa’

‘Ursula von der Leyen blijft maar wapens uitdelen,’ aldus Donatella Di Cesare. En hoe meer wapens, hoe kleiner de kans op vrede. Europa vecht zichzelf ten onder, vindt de Italiaanse filosofe.

In NRC een interview met haar. Volgens haar is er in Italië de laatste maanden een flinke discussie over de te volgen strategie inzake de oorlog in Oekraïne. Die moet wel op de schop, stelt ze, want op het moment is er sprake van een beleid dat de wetten van de oorlogslogica volgt en in de pas loopt met het militair-industrieel complex. Ze heeft het zelf over  ‘necropolitiek.’

Europese zelfmoord

‘Ik had verwacht dat Europa een belangrijke diplomatieke rol zou spelen. In plaats daarvan moeten we toekijken hoe [voorzitter van de Europese Commissie] Ursula von der Leyen in Kiev zonder aarzeling de Oekraïense kleuren aantrekt en maar wapens blijft uitdelen, in een escalerend conflict met een kerndreiging als ondertoon. Is dát de rol van de EU? Dit beleid is de zelfmoord van Europa.’

Europese wensen

Een beleid dat ingaat tegen wat veel van haar landgenoten willen. Een ruime meerderheid van de Italianen wil dat de bewapening van Oekraïne stopt. Niet alleen de Italiaanse bevolking zoekt naar een vreedzame oplossing, het sentiment van de Europese bevolking is voor het grootste gedeelte gericht op een uitweg zonder geweld. Wat zou er gebeuren als iedere stemgerechtigde Europeaan zou mogen stemmen voor dan wel tegemoetkoming van Poetins wensen dan wel verdere wapenleveranties en een mogelijk jarenlange oorlog?

Media laten echter vaak een ander beeld zien. Met opiniestukken, reportages en door de keuze van gasten (‘deskundigen’ op radio en tv sturen ze mede de publieke opinie. Stemmen die afwijken van wat ‘men’ denkt voelen zich minder veilig om zich uit te spreken. Wat het algemene beeld op zijn beurt weer beïnvloedt, waardoor de afwijkende mening weer minder te horen is, en zo verder…

P.S. Nexus

De krant interviewde de Italiaanse in het kader van de aankomende Nexus-conferentie met als thema ‘The War and the Future.’ Rusland en Oekraïne zullen er de hoofdrol opeisen. Wat is het Nexus Instituut? ‘Het Nexus Instituut bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en uitdagend vorm te geven aan het cultuurfilosofisch debat.’

Wie wil weten wat dat in de praktijk betekent, kan bijvoorbeeld het tijdschrift Nexus lezen. Of de achtergrond van de gehele organisatie bestuderen: want waarom zitten Karl Guha, internationaal adviseur Goldman Sachs, of Croiset van Uchelen van Allen & Overy in de Raad van Toezicht? Wat doet Tom de Swaan van de ABN ANRO  is de Raad van Advies?

Oorlog en vrede

Wie tijd en geld (75 euro voor een standaardkaartje) heeft kan zaterdag (vervolgens) naar de Nationale Opera & Ballet. Daar gaan mensen zoals Di Cesare in gesprek met Achille Mbembe en Lea Ypi (nog niet van gehoord? Niets aan de hand. Lees verder).

De dag is opgesplitst in twee onderdelen: ’s ochtends een Rondetafelgesprek genaamd ‘A War for the Future en later op de dag de variant ‘A Future Without War?’

James Bond

Hoe veel oog hebben ochtendgasten zoals Mary Long en Bruno Maçães voor het Europees cultureel erfgoed? Ter info: eerstgenoemde werkte voor de CIA en was onderminister van Defensie. Nexus presenteert haar als ‘een levensechte James Bond‘). De Portugees verbindt zich aan bladen zoals Foreign Affairs (gelieerd aan het Council on Foreign Relations) en de American Enterprise Institute for Public Policy Research.

Publieke beïnvloeding

‘S middags is het tijd voor het onderdeel ‘A Future Without War?’ Onder meer Nicolas Baverez schuift dan aan tafel. De ‘gerenommeerde, liberale econoom, advocaat, historicus en essayist neemt geregeld deel aan de Bilderbergconferenties,’ luidt de aanbeveling.

Waar ligt het zwaartepunt, krijgen voor- en tegenstanders van onderhandeling tussen Rusland en Oekraïne net zo veel ruimte? Of betreft het een conferentie van haviken  verkleed als beschermheren en -vrouwen van een Europese beschaving, met intellectuelen zoals Mbembe (Kameroen) en de Albanese zelfbenoemde marxiste Ypi  als controlled opposition? Wie weet, het is een van vele mogelijkheden. Wie echt dicht op de wereld van denktanks en publieke beïnvloeding wil zitten, zal zaterdag naar Amsterdam af moeten reizen.

The War and the Future

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.