Dit is hoe Monty Python het woke-tijdperk zag aankomen (video)

Dit is hoe Monty Python het woke-tijdperk zag aankomen (video)

-Ik wil een vrouw zijn, noem me vanaf nu Loretta. Ik wil kinderen. Het is ieders recht om een kind te krijgen, als hij wil.

-Maar je kúnt helemaal geen kinderen krijgen!

-Je onderdrukt me!

-Nee, ik onderdruk je niet, maar je hebt gewoon geen baarmoeder!

Nee, bovenstaande komt niet uit een woke-theaterstuk of demonstratie, waarbij in een schijnbare tegenstelling ideologische grenzeloosheid en bekrompen conservatisme elkaar bevechten. Het is een fragment uit ‘Life of Brian’ van het humoristisch-intellectuele gezelschap Monty Python.

-Stel nu dat we overeenkomen dat je geen kinderen kunt krijgen vanwege die baarmoeder, maar wel het récht hebt om kinderen te krijgen…

-Goed idee, we zullen vechten tegen de onderdrukkers, voor jouw recht om kinderen te krijgen, broeder… eh zuster.’

Soms hoef je alleen maar een bepaald sociaal fenomeen vast te stellen en de trend door te trekken naar de toekomst. ‘Alleen maar’… de mannen van Monty Python verbonden decennia geleden op geniale wijze het verleden met de toekomst.

Onderstaand het fragment met Stan/Loretta. Ook de gehele film is eenvoudig te bekijken, onder meer op YouTube. Ideologie en religie, massavorming, groepsidentiteit en de rol van de media, het komt er allemaal voorbij.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.