Dit is wat Martin Luther King en Donald Trump met elkaar gemeen hebben

Dit is wat Martin Luther King en Donald Trump met elkaar gemeen hebben

“De FBI was in opperste staat van paraatheid vanwege zijn succes.” Wat hebben Donald Trump en Martin Luther King gemeenschappelijk? De FBI zat beiden op de hielen. Vanavond zendt NPO2 om 22:10 de documentaire ‘Martin Luther King versus the FBI’ uit.

Er zullen mensen zijn die na het lezen van de intro gingen stuiteren: ‘Hoe durf je de vredespastoor en de polariserende patser met elkaar te vergelijken?’ De verschillen tussen de vermoorde dominee en de (oud-)politicus en zakenman zijn inderdaad talrijk (wat men ook van ze vindt). Maar wie weet hebben ze wel meer gemeenschappelijk dan menigeen denkt.

Staatsgevaarlijk

De documentaire die de publieke omroep vanavond uitzendt geeft een beeld van een ‘staatsgevaarlijke man’ die moest worden uitgeschakeld. William Sullivan, topman van de inlichtingen-operaties van de federale politie, omschreef hem begin jaren ’60 als ’the most dangerous Negro of the future in this Nation from the standpoint of communism.’

Maar hoe konden ze hem ten val brengen? De FBI liet geen middel onbenut om hem in een kwaad daglicht te stellen. Grootste troef was het dozijn minnaressen waar King het bed mee deelde. Destijds lekte er niets uit: kerkelijk leiders en journalisten werden op de hoogte gebracht van Kings’ escapades maar vonden het bewijsmateriaal niet voldoende en/of waren niet geïnteresseerd.

Media

Is er ook sprake van een complot jegens Trump? Een onvermoeibare jacht op belastend materiaal om een karaktermoord te plegen? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Onderstaande cartoon van Ben Garrison laat zien wat zíjn vermoeden is. Als er inderdaad sprake is van een politieke framingsactie van de federale politie, dan zullen media nu wél een grote rol spelen in het strafrechtelijk onderzoek naar de praktijken van de oud-president.

 

Voldoening

De documentaire wordt vanavond uitgezonden, is ongetwijfeld ook nog (beperkte tijd) terug te vinden op npostart.nl, en her en daar op videoplatforms te bekijken. Hieronder de trailer: “De FBI was in opperste staat van paraatheid vanwege zijn succes.” en: “Niets schenkt meer voldoening dan een groot man in een kwaad daglicht stellen.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.