Donald Trump grijpt laatste strohalm na vastgelopen Twitterdeal van Musk: ‘Truth Social is VEEL beter!’

Donald Trump grijpt laatste strohalm na vastgelopen Twitterdeal van Musk: ‘Truth Social is VEEL beter!’

Elon Musk kocht Twitter eind april voor 41 miljard dollar na een maand vol zakelijke flirts en speculaties. Maar niet alle puntjes stonden op de i. Kijkend naar de kleine lettertjes, het bedrijfsprofiel en de juridische grondlagen van de overname, werden er toch nog een paar blokkades zichtbaar. Het aantal nepaccounts werd door het Techbedrijf ingeschaald op minder dan vijf procent, maar de Tesla-topman vermoedt dat het aandeel veel groter is. Trump ziet daarom alsnog zijn kans schoon om zijn Twitter-alternatief te promoten: ‘Truth Social is VEEL beter dan Twitter en explodeert echt!”

Hoeveel nepaccounts zijn er nu werkelijk? Als Twitter de Tesla-man (en de SEC, de Amerikaanse federale beurswaakhond) verkeerd heeft voorgelicht, kan het bod ook van tafel. ‘Deze deal kan niet verder tenzij hij het doet,’ waarmee Musk verwijst naar de CEO van Twitter, Parag Agrawal.

 

Instrument

De rijkste man ter wereld weet Twitter als geen ander in te zetten. Met afwisselend cryptische, brutale en intelligente tweets heeft hij bijna honderd miljoen volgers op het social mediaplatform. Zo heeft Musk een groot bereik gecreëerd voor het promoten van zijn elektrische auto’s, zijn SpaceX onderneming en andere projecten. Veel mensen herinneren zich nog wel hoe de prijs van Bitcoin omhoog schoot nadat hij zijn vertrouwen erover uitsprak.

Oud-president Donald Trump wist ook hoe hij berichten de wereld in kon sturen om de publieke opinie naar zijn hand te zetten. Hij regeerde via Twitter, wordt regelmatig gezegd. Na de ‘bestorming van het Capitool’ van januari 2021 ontnam Twitter hem zijn account. Hij richtte daarop een eigen social mediakanaal op: Truth Social. Op dat medium zou iedereen mogen zeggen wat hij dacht, links en vooral rechts. Want dat Twitter een linkse bias heeft, staat voor de oud-president en vele anderen met hem wel vast.

Het is niet makkelijk om iets nieuws op te richten a la Twitter: wie eenmaal in een netwerk zit, geeft dat niet zo snel meer op. Voor veel mensen werkt het als bij WhatsApp: al kleven er bezwaren aan, is het toch de enige manier om contact te houden met vrienden(groepen) en collega’s. Dus blijven velen er gebruik van maken. Nadat Musk Twitter overnam, leken de kansen wel verkeken voor Trump om van Truth Social een succesvol platform te maken. De infrastructuur stond immers al bij Twitter, en bovendien was de tech-ondernemer van plan de bezem erdoor te halen: de vrijheid van meningsuiting zou er niet meer ingeperkt worden vanwege ideologische motieven.

 

Aangrijpen

Trump grijpt het moment van twijfel rond de overname met beide handen aan: ‘Elon Musk gaat Twitter echt niet voor zo’n belachelijke prijs kopen. Vooral niet nu hij zich realiseert dat het een bedrijf is dat vooral gebruik maakt van bots en nepaccounts. Iedereen checken? Wanneer je daarmee klaar bent, als dat al mogelijk is, wat heb je dan? Niet veel? Als er geen belachelijke miljardenboete voor contractbreuk zou zijn, had Elon al lang zijn conclusies getrokken. Slechts mijn mening,’ gaat de geblondeerde Amerikaan laconiek verder, ‘maar Truth Social is VEEL beter dan Twitter en het explodeert werkelijk. Ongelooflijke betrokkenheid (engagement)!’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.