Dr. J. Campbell: Matt Hancock files + meer highlights uit zijn video’s

Dr. J. Campbell: Matt Hancock files + meer highlights uit zijn video’s

De Brit dr. John Campbell doet al sinds het begin van de pandemie nauwgezet verslag van het verloop van corona. Hij was in het begin pro-vax, nam drie keer de prik, en stond achter het overheidsbeleid. Gaandeweg is hij vraagtekens gaan zetten, omdat bijwerkingen werden verzwegen en bepaalde effectieve behandelingen niet werden toegestaan. Ook zit het hem dwars dat de overheden en media niet stilstaan bij de oplopende oversterfte van de afgelopen jaren. In zijn ogen is de risk-benefit van de vaccins veranderd, waarom wordt het beleid niet aangepast? ‘Follow the evidence… wherever it leads’ is een van zijn favoriete uitspraken. Momenteel heeft hij 2,7 miljoen volgers en dat aantal groeit gestaag. Het lukt hem op YouTube te blijven door kundig langs de coronacensuur te laveren. Hij laat bijvoorbeeld Members of Parliament aan het woord en behandelt alleen ‘regulier’ wetenschappelijk onderzoek. Ondertussen kun je uit de vele duizenden comments onder zijn video’s lezen hoe hij mensen van over de hele wereld informeert en steunt. Hij maakt vrijwel dagelijks korte en langere video’s. Hij was ooit leraar, en dat merk je, hij legt ingewikkelde stof en de uitkomsten van studies helder en overzichtelijk uit.

Bij Café Weltschmerz vanaf nu regelmatig een update met de highlights uit het nieuws dat hij zo nauwgezet brengt.

Matt’s messages
Het bereikt zelfs de mainstream media en ook Campbell besteedde er in een video aandacht aan: de Whatsapp berichten van de toenmalige Engelse minister van Gezondheidszorg. Hancock heeft een boek geschreven Pandemic Diaries, the inside story of Britain’s battle against covid. Isabell Oakshott was cowriter. Zij vond het na publicatie van het boek in het publiek belang om het materiaal dat ze had gekregen bekendheid te geven. Zij heeft dat gedaan via de Britse krant The Daily Telegraph.

Campbell haalt er in zijn video een paar voorbeelden uit, die in zijn ogen inzicht in het leiderschap gedurende de pandemie geven. En hij noemt dit leiderschap ‘quite appalling’. Vooral Matt Hancock’s plan ’to frighten the pants off everyone about Covid’, springt eruit. Vrij vertaald: maak iedereen doodsbang voor de nieuwe variant. Dit is niet bepaald objectieve informatie, aldus Campbell. Zelf heeft hij het uitgangspunt om zoveel objectieve informatie te geven. Bovendien is hij niet te beroerd om het toe te geven wanneer hij het niet bij het rechte eind had (zie ook het volgende bericht over de mondmaskers).

‘When do we deploy the new variant?’ is er nog zo eentje. Het is een vraag van Hancock in zijn Whatsapp verkeer, ook weer even vrij vertaald: wanneer rollen we de nieuwe variant uit? Het ging toen om de Alfa-variant. Campbell vraagt zich af wat hij met die vraag bedoelde. Bedoelde hij hiermee wanneer zij zouden beginnen om informatie over deze variant te verspreiden? Zo vroeg en transparant als mogelijk zou het antwoord moeten zijn, zo zou Campbell verwachten, maar hij vindt deze vraag van Hancock wel open voor verschillende interpretaties. En zo gaat Campbell nog even door met een aantal voorbeelden. Zoals de ‘pingdemic’ in Engeland, die wellicht veel langer doorging dan nodig. En hij haalt het Whatsapp-bericht over Bill Gates aan: “Tell him that considering how many people I’m getting his chips injected, he owes me one’. Deze opmerking wordt gezien als een grapje, maar impliceert op zijn minst dat Gates belang heeft bij de vaccins.

Tot slot vraagt hij zich af hoeveel regeringen nu nog aan het pluggen zijn, alleen al misschien omdat ze niet bereid zijn om toe te geven dat ze het mis hadden. Hij concludeert: we hebben transparante politici nodig, die ons op tijd de volledige informatie geven, mocht er een nieuwe pandemie uitbreken. Hij is in ieder geval teleurgesteld, diep teleurgesteld dat we destijds niet zijn ingelicht. En hij verwacht dat er nog wel meer gaat komen uit deze Hancock-files. Link naar de hele video, waar veel meer details worden gegeven dan er in deze highlight vermeld staan. 

Cochrane: maskers zijn compleet nutteloos
John Campbell begint deze video met een dubbel masker en een beslagen bril. Hij voert een bescheiden ‘striptease’show op. Eerst doet hij wat onhandig – zijn bril meenemend – het stoffen mondmasker af en daarna de bekende wit/blauwe versie. Hij gooit ze met een dramatisch gebaar achter zich en biedt zijn excuses aan.

Campbell ‘mag’ van Youtube zijn excuses aanbieden voor het aanraden van het dragen van de maskers en doet dat dan ook voluit. Hij zegt sorry voor het feit dat hij het dragen van maskers aanraadde. Hij veranderde zijn opinie om precies te zijn op 19 februari 2022, daarvoor adviseerde hij de mondmaskers op basis van onderzoeken. Maar ook hier zegt hij, we follow the evidence, wherever it leads… En nu is er een uitgebreide Cochrane meta-review waaruit blijkt dat beide soorten maskers geen of vrijwel geen waarde hebben gehad voor het verminderen van de van virale luchtweginfecties, waaronder Covid-19. Je hebt een dag nodig om de hele review te lezen, die uitgebreid en gedegen is.

Wat zegt dit onderzoek? Samengevat blijkt uit de review dat het dragen van de gewone mondmaskers geen verschil heeft gemaakt voor hoeveel mensen griep-/covidachtige klachten hebben gekregen. Geldt dat ook voor de chirurgische(N95/PS) versie? In de studie geven ze aan dat ze heel onzeker zijn voor de effecten van deze maskers in vergelijking tot de gewone mondmaskers. Dit heeft geen tot misschien een heel klein effect gehad, zegt Campbell, en hij vraagt zich daarbij af hoeveel geld er wel niet is geïnvesteerd in maskers die dus geen of nauwelijks verschil hebben gemaakt. Cochrane is niet altijd perfect, zegt Campbell, maar dit onderzoek is wel het beste wat we tot nu toe hebben, zo besluit hij. Link naar de video.

Overigens zijn de comments onder de video ook hier weer de moeite waard, het zijn er te veel om allemaal door te scrollen, maar deze sprong eruit:
I have been a surgeon for 45 years and knew from the start that this was foolish. I was even more impressed by the plexiglass castle walls erected in grocery stores as the cashier handled every one of my purchased items. In the future they will call this “The era of world-wide mass stupidity”.

En om niet alles af te branden aan de maatregelen, het handen wassen hielp volgens deze Cochrane studie wel, een beetje althans. Link naar de video.

Natuurlijke immuniteit bij corona-infectie bevestigd
Dit is een belangrijke studie over natuurlijke infectie, waar ook de mainstream media voorzichtig aandacht aan besteden. Dat komt wellicht ook omdat het onderzoek in The Lancet is gepubliceerd en opvallend genoeg ook nog eens gefinancierd is door de Bill and Melinda Gates Foundation. ‘Good for them,’ zegt Campbell. Wetenschappelijk is het nu duidelijk: natuurlijke immuniteit na besmetting is effectief. Belangrijkste resultaat: besmetting biedt na 40 weken 90 procent bescherming tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en dood bij herbesmetting in vergelijking met mensen die de ziekte niet hebben gehad.

Dit is ook in lijn met wat Campbell had verwacht. En hij voegt daaraan toe dat het bizar is dat er doktoren waren die aangaven dat er mogelijk geen natuurlijke respons zou zijn van ons immuunsysteem en dat we daarom maar op de prik moesten vertrouwen. Hij vindt dit bizar omdat bekend is dat ons immuunsysteem meer dan 8 miljard verschillende antigenen kan herkennen, waarom zou het dit virus dan niet herkennen? En – mede gezien de financiers van dit onderzoek – is het opmerkelijk dat in dit onderzoek wordt gezegd dat het beschermingsniveau door eerder doorgemaakte infectie minstens zo hoog is, zo niet hoger dan twee dosis van mRNA vaccins. We leven in een endemische fase, er is nog geen kuddebescherming, maar een besmetting verloopt steeds minder ernstig en elke keer dat je besmet raakt, boost je je natuurlijke immuniteit. Link naar de video.

FBI en US Energy Department zijn het eens over de Lab Leak-theorie
Vermoedelijk was het een ongeluk dat het coronavirus vanuit het laboratorium in Wuhan is ontsnapt. Dit dacht de FBI althans al in 2021 en nu zijn ze er weer een stukje zekerder van. Campbell komt nog in een andere video met een tijdlijn, maar in ieder geval vertelt hij in deze video al hoe er al rond november 2019 medewerkers van het Wuhan Institute of Virology waren die in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege een besmetting met het corona. Toch wel heel toevallig dat deze eerste drie gevallen werkzaam waren in dit lab. Interessant. Campbell geeft ook aan dat als er een uitbraak zou zijn en die zou een natuurlijke oorsprong hebben, je dan op meer plekken tegelijkertijd besmettingen zou verwachten. En dat was niet het geval. Het ging maar om een plek, en er was een duidelijke geografische correlatie tussen die twee plekken: het lab en de markt liggen vlak bij elkaar. We krijgen misschien wel nooit een definitief antwoord, want China werkt niet mee, maar Campbell noemt het ook waarschijnlijk dat het om een onbedoelde lab leak gaat. En hij vindt de implicaties hiervan enorm. Tijd om te stoppen met het rotzooien met virussen, zo zegt hij. Waar dan ook ter wereld. Link naar de video. Belangrijk is hier om niet direct aan te nemen, en niet verder te onderzoeken, wat dit ‘virus’ eigenlijk is. Of niet is.

Vitamine D vermindert het risico op die echte grote pandemie: diabetes
Een al ouder bericht, maar weer even een extra stimulans om wat extra vitamine D te nemen. Uit een grote studie blijkt dat vitamine D het risico op het krijgen van deze chronische aandoening met wel 15% vermindert. Dat is interessant, want diabetes is wereldwijd een van de meest voorkomende chronische ziekten. Om het te schetsen: 1,2 miljoen (7 procent) Nederlanders heeft diabetes. Hiervan heeft 90 procent type 2. In het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers vergelijkbaar, terwijl in de VS de cijfers nog hoger liggen: hier speelt het zelfs bij 11 procent van de bevolking. Hoe mooi zou het zijn als we deze pandemie inderdaad kunnen keren met vitamine D?

Het hebben van diabetes type 2 is geassocieerd met veel andere ziekten, zoals oogproblemen, hart- en vaatziekten en nierproblemen, om maar enkele te noemen. De voornaamste risico voor het ontwikkelen van diabetes type 2 zijn leefstijlgerelateerde factoren, namelijk overgewicht en weinig beweging. Maar nu blijkt dus dat vitamine D-tekort ook een rol speelt. Althans: uit deze studie blijkt dat het helpt bij mensen met prediabetes om een supplement met vitamine D3 te nemen. Het beschermt hen tegen het daadwerkelijk ontwikkelen van diabetes type 2. Link naar de video. 

In een andere video kwam vitamine D aan bod omdat deze vitamine beschermt tegen een heftig verloop van een corona-infectie: Hard bewijs: bij corona verminderde vitamine D het risico op IC-opname met 72%.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.