Dr. John Campbell: Onnodig en gevaarlijk – mRNA-griepvaccin in aantocht

Dr. John Campbell: Onnodig en gevaarlijk – mRNA-griepvaccin in aantocht

Het moet niet veel gekker worden: van het mRNA-coronavaccin is inmiddels duidelijk dat het niet heeft gedaan wat het moet doen. Het heeft niet de verspreiding van het coronavirus tegengehouden en erger: de bijwerkingen (o.a. myocarditis) en oversterftecijfers duiden erop dat het vaccin veel meer schade heeft aangericht dan dat we er baat bij hebben gehad. Waarom komt er dan in hemelsnaam een mRNA griepvaccin aan? John Campbell is bezorgd over het onderzoek wat nu in Verenigde Staten is aangekondigd en wat niet bepaald grootschalig van opzet is. Bovendien noemt hij het bizar dat de Britse regering al heeft toegezegd om tien jaar lang vaccins af te nemen, voorafgaand aan de uitkomsten van dit onderzoek. Hij vertelt er meer over in deze video. Hier een korte samenvatting, met zijn terechte vragen aan het einde.

Het gaat om de ontwikkeling van een universeel griepvaccin. Dat zou op zich goed nieuws zijn, want dan hebben we wellicht nog maar 1 prik nodig tegen griep en zijn we vervolgens ons leven lang beschermd. Ook Campbell kan zich voorstellen dat dit een goed idee is. En wellicht is dat ook het verkooppraatje waarom de Britse regering miljarden ponden belastinggeld heeft toegezegd om dit vaccin te kopen. Hetzelfde geldt overigens voor Canada, Australië en natuurlijk Verenigde Staten.

Waarom is het niet zo mooi als het klinkt? Allereerst bestaat er zorg over hoe grondig dit nieuwe griepvaccin wordt onderzocht. Onlangs heeft het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) weliswaar aangekondigd dat er een eerste onderzoek wordt gestart naar een nieuw universeel mRNA-griepvaccin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases’ (NIAID) en het Vaccine Research Center (VRC) (allemaal deel van NIH) bij de Duke University, Durham, North Carolina. Dat klinkt mooi toch?

Maar… Er doen aan het onderzoek slechts maximaal 50 gezonde vrijwilligers aan mee die tussen de 18 en 49 jaar oud zijn. En dit is de basis waarop straks wordt gezegd dat dit vaccin geschikt is breed in te gaan zetten. Campbell denkt dat hij de uitkomst al weet, namelijk dat het vaccin oké is, by their criteria of okeness, zo zegt hij. De code voor het vaccin is H1ssF-3928 mRNA-LNP. LPN staat voor nanopartikelen, en vanuit Australisch onderzoek weten we inmiddels dat die door het hele lichaam verspreid kunnen worden en niet in de arm blijven, zoals oorspronkelijk tegen ons was gezegd, zo voegt Campbell eraan toe. Dus hoe oké is dit?

Campbell benadrukt dan ook nog een keer dat het Amerikaanse NIH verwacht dat ze de veiligheid van het vaccin kunnen vaststellen door 50 gezonde vrijwilligers te testen. Dit is in zijn ogen een parodie op wetenschappelijk onderzoek. Hij hoopt dat er geen financiële of politieke belangen een rol spelen, maar hij vindt het lachwekkend dat je met 50 gezonde vrijwilligers gaat testen om veiligheid vast te stellen.

De onderzoeksgroep wordt in deze studie in drieën gedeeld en elke groep krijgt een andere doses van het vaccin. Na evaluatie wordt de optimale dosis vastgesteld. Maar Campbell zegt: de hoeveelheid geproduceerde antigenen hangt niet van de dosis af, maar van de mate van verspreiding. Ofwel of er bij iemand sprake is van systemische distributie of niet. Met andere woorden: of het vaccin in de arm blijft (of niet). Dit hangt – nogmaals – niet zozeer af van de dosis die iemand krijgt. Dat is deel van het probleem van de technologie van dit vaccin.

Verder zijn er nog twee kanttekeningen bij het onderzoek. Zo wordt er een controlegroep gebruikt die het traditionele vaccin krijgt, maar de grootte van deze controlegroep is onbekend. Bovendien komt er alleen na een jaar een follow-up, terwijl je voor een nieuwe technologie toch veel langer moet testen.

NIAID Director Hugh Auchincloss zegt dat dit nieuwe griepvaccin de ontvangers tegen veel griepvarianten zal beschermen en dat we waarschijnlijk maar een keer een prik nodig zullen hebben, die levenslang beschermt. Geweldig zegt ook Campbell, maar gaat het wel zo goed werken? We weten van coronavaccins dat ze transmissie niet bepaald voorkwamen als mensen in het begin dachten. Gaat dit nieuwe griepvaccin transmissie wel voorkomen? Dat zou bewezen moeten worden in grootschalige onderzoeken zegt Campbell, tot die tijd blijft hij sceptisch over dit nieuwe vaccin.

Campbell laat een foto zien van glimlachende mensen. Het zijn vertegenwoordigers van de Britse regering en Moderna die handenschudden omdat ze een partnership hebben afgesproken. De komende tien jaar koopt de Britse regering vaccins van Moderna. Campbell merkt nogmaals op dat het vreemd is dat de deal is gesloten voordat het onderzoek is afgerond. Dat blijft bizar in zijn ogen. Hij zou het andersom doen, om zeker te weten wat je koopt. Maar nee, de Britse regering geeft de komende tien jaar belastinggeld uit aan een onbewezen technologie.

Overigens is Harwell in Oxfordhire gekozen als lab voor deze (nieuwe) mRNA-technologie, zo vermeldt de Guardian. Het centrum moet in 2023 opengaan. Moderna zal de Britse inwoners toegang geven tot mRNA vaccins tegen diverse luchtwegziekten (en hiervoor goed betaald worden, voegt Campbell toe).

Campbell stelt een aantal vragen, waarop nog geen antwoord is gegeven.
• Hoe lang zal het vaccin antigeen produceren? Dat is er niet bij verteld.
• In hoeverre is er sprake van systemische distributie van het vaccin? Dat is er niet bij verteld.
• Wat is de mate van systemische inflammatie? Dat is er niet bij verteld.

In een eerdere video heeft Campbell goed uitgelegd wat een mRNA-vaccin doet, namelijk systemisch verspreiden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Hoe zit dat met dit nieuwe universele mRNA-griepvaccin?

Hij besluit met zich af te vragen waarom we deze nieuwe mRNA-vaccins nodig hebben. We hebben toch genoeg andere goede, traditionele vaccins?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.