Duitse bestsellerauteur Sarrazin: ‘Wensdenken en fantasieën winnen het van de rede’

Duitse bestsellerauteur Sarrazin: ‘Wensdenken en fantasieën winnen het van de rede’

Thilo Sarrazin heeft een nieuw boek uitgebracht: ‘De rede en haar vijanden.’ De controversiële en invloedrijke auteur stelt dat ideologie meer dan ooit terug is in het debat en de maatschappij in zijn greep houdt. Over de Duitse regering: “De coalitie offert de rede op voor wensdenken.”

De Duitse oud-politicus van de SPD heeft een reputatie. Als schrijver met name. In zijn lange loopbaan in de politiek stond hij nooit zo in de schijnwerpers maar sinds zijn boek Deutschland schafft sich ab (Duitsland schaft zichzelf af, meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Duitsland) uit 2010, staat hij volop in de belangstelling. Sarrazin spreekt zich uit, ook als hij daarvoor taboes moet doorbreken. Zoals toen hij in het zojuist genoemde boek wees op een in zijn ogen falend immigratiebeleid.

Consequenties

Het maakte hem niet geliefd: hij zou er vreemdelingenhaat mee aanwakkeren en  extreemrechts in de kaart spelen. Later sneed hij andere (aanverwante) gevoelige thema’s aan in zijn boeken, zoals de Euro en de islam, en ook ‘Joodse genen’ kwamen aan bod. Het sociale zekerheidsstelsel (vergeleken bij het Nederlandse karig te noemen, red.) kon bovendien wel een stuk minder royaal, merkte hij meerdere malen op. De Sociaal Democratische Partij waar hij zo lang deel van uitmaakte zette hem in 2020 uiteindelijk officieel aan de kant. Sarrazin wou dat in eerste instantie juridisch aanvechten, maar kwam daar later op terug.

Nu is er Die Vernunft und ihre Feinde- Irrtümer und Illusionen ideologischen Denkens. Ofwel ‘De rede en haar vijanden. -Fouten en illusies van ideologisch denken.’ Niemand is overigens immuun voor dat ideologische denken. Volgens Sarrazin komt het zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van het politieke spectrum plaats.

Formeel intellectueel

Voor iedereen die het Duits (enigszins) machtig is, is onderstaande video ter ere van de boekpresentatie waardevol. Wat is er volgens de auteur aan de hand in het machtigste land van Europa? Wat is de rol van de media in het debat? Welke positie neemt de overheid in? Staat de democratie op het spel?

Naast Sarrazin schuift schrijver Uwe Tellkamp aan om samen met de andere aanwezigen het boek te bespreken. Serieus en formeel maar ook kritisch en diepgaand, zoals dat van Duitse intellectuelen te verwachten is.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.