Duitsland onder druk gezet: ‘Als het niet snel stopt met import van Russisch gas moeten er sancties komen’

Duitsland onder druk gezet: ‘Als het niet snel stopt met import van Russisch gas moeten er sancties komen’

Een opmerkelijke column in The Telegraph een paar dagen geleden: Matthew Lynn roept op tot sancties aan het adres van Duitsland als ze niet snel stoppen met de import van Russisch gas. Volgens de columnist en auteur is een stop op Duitse export een mogelijkheid ’tot de oorlog voorbij is.’ Immers: ‘met iedere aanschaf van een BMW of Volkswagen dragen we indirect bij aan de oorlog van Poetin.’

De column van Lynn zit voor de meeste lezers achter een betaalmuur, dus in dit artikel ruimte voor de inhoud en een paar quotes voor degenen die niet over die muur kunnen klimmen.

 

Ontzetting

De Verenigde Staten, Engeland en de Europese Unie zijn al goed bezig met allerhande sancties, meent de financieel journalist. Maar helaas werkt Duitsland tegen. Samen met Italië is het de grootste importeur van gas en dat betekent dat er vanuit het continent als geheel elke dag zo’n 800 miljoen euro naar Rusland vloeit: ‘genoeg om de oorlog draaiende te houden.’

Maar Duitsland wil er niet aan. Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken, voorziet  ‘maatschappelijke onrust’ wanneer er echt drastisch gesneden wordt in de aanvoer vanuit Rusland. De (chemische) industrie zou een te grote klap krijgen. Lynn spreekt bovendien van een noodplan dat op hoog niveau is uitgedacht, met fabrieken die nog maar drie dagen per week open zouden gaan, mensen die weer vanuit huis werken en zelfs rantsoenering. ‘Afgeschoten door de regering omdat het de pijn niet waard is’, stelt de schrijver met ontzetting vast.

 

Makkelijk

Hij ziet dat zelf anders. Duitsland is immers een van de rijkste landen ter wereld, dat kan wel een stootje hebben, en bovendien zal het minder kosten dan de coronamaatregelen hebben gekost. Dat de coronamaatregelen misschien al teveel hebben gekost, vermeld hij niet. Evenmin dat macro-economische cijfers niet zo makkelijk te vertalen zijn naar werkloosheidscijfers, maatschappelijke verhoudingen en inkomensongelijkheid. Bovendien is het makkelijk gezegd vanuit Engeland, veel verder weg van Rusland, waar de gasimport uit Rusland al jarenlang een van de laagste is van Europa.

Toch speelt hij de morele kaart, want ‘iedere Volkswagen en BMW draagt indirect bij aan de oorlog van Poetin.’ Werkt Duitsland niet mee, ‘dan halen we onze auto’s toch uit Frankrijk of Japan, en onze chemische producten uit de VS en Zuid-Korea,’ vindt Lynn.

 

Nieuwe wending

Een nieuwe wending: sancties tegen landen die te weinig sancties opleggen. Het is geen realiteit, het is nog maar een idee, maar de overweging heeft een plek gekregen in een veelgelezen ‘kwaliteitskrant’ in Engeland en kan nu zijn weg vinden in het debat. Momenteel misschien nog een radicaal standpunt, maar hoe meer politici en gezagsdragers de boodschap communiceren en hoe meer het gedragen wordt door de media, hoe sneller het genormaliseerd kan worden.

Fun fact‘: Karel van Wolferen, kind aan huis bij Café Weltschmerz, heeft meerdere malen gezegd dat de Duitse industriëlen zich zullen verzetten tegen de harde opstelling ten aanzien van Rusland. Hieronder een van zijn laatste lange gesprekken vastgelegd op video. Hij gaat er in gesprek met geopolitiek analist en financieel adviseur Catherine Austin Fitts (wel even zoeken naar het fragment over de Duitse grootkapitaal, of luister/kijk gewoon de gehele ontmoeting).

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.