Duizenden mensen protesteerden in Rome tegen bewapening van Oekraïne (video)

Duizenden mensen protesteerden in Rome tegen bewapening van Oekraïne (video)

Linkse demonstranten gingen zaterdag de straat op in Rome, zij eisten hogere lonen en veroordeelden de Italiaanse regering voor het hernieuwen van een decreet dat haar toestaat tot 2024 wapens naar Oekraïne te sturen.

Georganiseerd door de Italiaanse USB-vakbond en gesteund door een aantal linkse politieke facties, zag het protest duizenden mensen bijeenkomen op de Piazza della Repubblica en achter een spandoek marcheren met de tekst “wapens neer, lonen omhoog”.

“De regering van Meloni sleept ons steeds verder mee in een oorlogsspiraal met onvoorspelbare uitkomsten”, schreef de USB voorafgaand aan het protest. “Italië is duidelijk een strijdlustig en  actief land in het conflict, ondanks het feit dat de grote meerderheid van de bevolking tegen de oorlog is en de daaruit voortvloeiende sterke stijging van de militaire uitgaven.”

De nieuwe premier van Italië, Giorgia Meloni, heeft donderdag een decreet uitgevaardigd waardoor haar kabinet tot eind 2023 wapens naar Oekraïne kan sturen zonder de formele goedkeuring van het parlement te vragen. Haar voorganger, Mario Draghi, was een fervent aanhanger van Kiev en verloor de macht na een meningsverschil over wapenleveranties en verdeelde de grootste partij in zijn coalitieregering, de Vijfsterrenbeweging.

Het Italiaanse publiek is ook verdeeld: 49% is tegen het sturen van wapens naar Kiev en 38% voor, volgens een opiniepeiling van EuroWeek News vorige maand. Bovendien is 49% van de Italianen van mening dat Oekraïne concessies moet doen aan Rusland in het aanhoudende conflict om het vredesproces te versnellen, terwijl slechts 36% wil dat Kiev blijft vechten.

Vorige maand trok een andere betoging in Rome, waarin werd opgeroepen tot een vredesovereenkomst om een ​​einde te maken aan het Oekraïense conflict, ook al 100.000 mensen, aldus de organisatoren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.