‘Een galg is gewoon demo folklore’

‘Een galg is gewoon demo folklore’

‘Afgelopen zondag vond in Amsterdam een vrijheidsdemonstratie plaats. Meer dan 25.000 mensen kwamen daarop af. Na afloop ging het echter vooral over de galg die één van hen meenam. Ook demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft gereageerd.

‘Als je mensen meent te moeten bedreigen of intimideren dan houd je je niet aan de regels van het spel. dat moet een keer ophouden.’ Sietske Bergsma denkt daar heel anders over: ‘Een galg is gewoon demo folklore. Iedereen weet dat, dus doen alsof er ter plekke standrechtelijk wordt geëxecuteerd onthult vooral veel over de mindset van het establishment. Ze sluit zich aan bij Roelof Bouwman, die met een paar krantenknipsels wil aantonen dat een galg er vroeger gewoon bij hoorde.

Een andere vergelijking die veel gedeeld wordt is die van een recent klimaatprotest in Berlijn, waar drie demonstranten in de strop op een ijsblok staan. ‘Oh maar toen mocht het wel,’ brengt Jorn Luka zijn volgers ter herinnering.

Bijna dertig organisaties hadden zich verenigd voor de demonstratie op zondag 3 oktober in Amsterdam. Ongeveer 25.000 mensen gaven in de stromende regen gehoor aan de oproep en liepen mee. Blckbx.tv deed hier live verslag van en presenteerde de kijkers een protest in goede sfeer. De verslaglegging in media zoals NOS en RTL Nieuws zoomde echter in op de galg van een demonstrant, en ook signaleerde het jodensterren. Een verslag van de demonstratie op Cafe Weltschmerz is hier te vinden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.