“Eén Westers staatsman die diplomatieke uitweg zoekt voor oorlog in Oekraïne: Donald Trump”

“Eén Westers staatsman die diplomatieke uitweg zoekt voor oorlog in Oekraïne: Donald Trump”

“Er is één Westers staatsman van statuur die een diplomatieke uitweg zoekt voor de oorlog in Oekraïne. Zijn naam is  Donald Trump.” Het zijn de woorden van Noam Chomsky. De beroemde intellectueel doet de uitspraak in gesprek met Thijmen Sprakel. De moeite van het kijken waard, want als linguïst en politiek geëngageerde denker is de Amerikaan de aangewezen persoon om te spreken over media en macht, taal en de vorming van narratieven.

Het interview werd opgepikt door journalist Glenn Greenwald, onder andere bekend van het naar buiten brengen van de onthullingen van Edward Snowden over de spionagepraktijken van de NSA. Hij plaatste onderstaand fragment op Twitter, waarbij Chomsky een lans breekt voor Trump. Hieronder de kern van de boodschap weergegeven door de journalist, aangevuld met de twee minuten aanloop die de wetenschapper nodig heeft om daar te komen (het is al een oude man, het gaat niet allemaal meer zo vlug).

 

Tribalisme

Het gehele gesprek bevat genoeg onderwerpen, van Orwell tot oorlog, die de moeite van het kijken waard zijn. Onderaan dit artikel is de gehele video terug te zien. De uitspraak over de oud-president blijft veel mensen het langst bij. Chomsky was decennia lang immers ‘de held van links’, met name in de Verenigde Staten. Met zijn analyses van de Amerikaanse politiek (de macht van geld, media, het militair-industrieel complex en Amerikaans imperialisme) maakte hij zich populair bij veel kritische linkse landgenoten. Hoewel niet heel relevant, is het in dit kader wel leuk om onderstaand fragment uit de film Captain Fantastic te kijken, waar de vader en hoofdpersoon uit de film met zijn kinderen ‘Noam Chomsky Day’ viert. Terug naar Trump. Dat juist Chomsky de credits geeft aan de politicus en zakenman die in veel opzichten zijn tegenpool is, laat zien dat hij boven politiek tribalisme staat en dat is wel zo verfrissend.

 

 

Op goede voet

Eerder schreef Café Weltschmerz al over de tijd dat Trump en de Russische president Vladimir Poetin goed met elkaar om leken te gaan en respect hadden voor elkaar. In een ander artikel wordt Chomsky in een rijtje geplaatst met mensen zoals Henry Kissinger en George Kennan, politieke strategen die al jaren geleden waarschuwden voor een confrontatie met Rusland. “De gedachte alleen al dat Oekraïne zich mogelijk aan zal sluiten bij een Westers militaire alliantie, zal voor welke Russische leider dan ook onacceptabel zijn,” zei de schrijver en commentator al een jaar of zeven geleden.

Hieronder het gehele gesprek tussen Sprakel en Chomsky dat tot stand kwam met een videoverbinding.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.