Effect van stijgende Bitcoin koers op de economie

Effect van stijgende Bitcoin koers op de economie

  • 15/06/2023

De Bitcoin koers heeft de afgelopen jaren veel volatiliteit laten zien. Van grote pieken tot wel 60.000 dollar begin 2022 tot diepe dalen, de BTC koers van deze digitale valuta blijft investeerders en analisten intrigeren. Vooral gezien het feit dat we begin 2023 op 1/3 zaten van de hoogste koers ooit. Niet voor niets dus dat de effecten enorm zijn op onze economie. Kijken we naar de totale omvang van de crypto markt, dan is deze de laatste jaren natuurlijk vele malen groter geworden, waardoor we serieus rekening moeten houden met deze vorm van beleggen. Niet zo gek dus dat we de effecten direct terugzien in onze economie. Hoe dit precies werkt, vertellen we je allemaal in dit artikel.

De voordelen

Eén van de grote voordelen van een stijgende koers, is dat er meer een aanzienlijke vermogensgroei voor degenen die al in het bezit zijn van Bitcoin zal zijn. Dit kan mensen aanmoedigen om te investeren in andere activa of bedrijven, wat een stimulans kan zijn voor economische groei. Bovendien kan het succes van Bitcoin investeerders vertrouwen geven in de bredere crypto markt, waardoor meer kapitaal naar deze sector kan stromen. Vooral bij positief crypto nieuws, zien we dat mensen massaal hun heil zoeken in deze vorm van beleggen. Ondanks het feit dat de koersen in de basis zijn gebaseerd op ‘gebakken lucht’, zien we toch dat vrijwel iedereen wel iets weet van crypto. Wist je dat er inmiddels meer dan 2 miljoen Nederlanders zijn die in het bezit zijn van crypto? Dit kan een paar euro zijn, maar loopt op tot enkele miljoenen.

Nadelen van crypto

Hoewel een stijgende Bitcoin koers potentieel grote winsten kan opleveren, brengt het ook volatiliteit met zich mee. De koers van Bitcoin kan snel fluctueren, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor investeerders en een negatieve impact kan hebben op het vertrouwen in de markt en de acceptatie van Bitcoin als stabiele betalingsvorm. Daarnaast heeft de stijgende Bitcoin koers de aandacht getrokken van regelgevers en belastingautoriteiten wereldwijd, die op zoek zijn naar manieren om cryptocurrencies te reguleren en belastingen te heffen op de winsten. De impact van deze regelgeving op de economie kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van de specifieke maatregelen die worden genomen.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat crypto ‘here is to stay’. In welke vorm dit precies zal zijn, dat is en blijft voor velen nog de vraag. Het is natuurlijk een utopie om te denken dat we straks daadwerkelijk met bitcoins zullen gaan betalen, alhoewel degene die ooit 10.000 bitcoins heeft betaald voor pizza’s zich vandaag de dag nog steeds twee keer achter zijn oren krabt. Wat we wel zeker weten, is dat de techniek achter deze munten, een techniek is die veel breder wordt ingezet dan alleen bij crypto en dus geld. Niet voor niets zien we daarom ook dat er steeds meer bedrijven investeren in deze blockchaintechnologie en er allerlei verschillende use cases op loslaten, om te kijken in hoeverre ze dit kunnen toepassen binnen hun eigen bedrijfsprocessen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.