Elon Musk grootaandeelhouder Twitter: meer vrijheid van meningsuiting?

Elon Musk grootaandeelhouder Twitter: meer vrijheid van meningsuiting?

Elon Musk heeft de afgelopen maand Twitter-aandelen gekocht. De Tesla-topman heeft nu 9,2 procent van de aandelen in handen, wat hem de grootste aandeelhouder maakt. Het aandeel steeg direct met meer dan een twintig procent. Bij schrijven is de beurs in de Verenigde Staten net geopend.

Ruim een week geleden plaatste Musk een poll op het mediaplatform dat hij nu voor ruim negen procent in bezit heeft. Hij leidde dat in met: ‘Vrijheid van meningsuiting is essentieel voor een functionerende democratie.’ Daarna vroeg hij zijn volgers: ‘Denk je dat Twitter echt begaan is met dit principe?’ Hij drukte de deelnemers op het hart dat de survey ‘consequenties zal hebben. Breng zorgvuldig je stem uit.’ Ruim zeventig procent vond dat het Techbedrijf geen medium meer was waar gebruikers daadwerkelijk konden zeggen (schrijven) wat ze wilden.

 

Stalin

Het was destijds gissen naar de gevolgen, maar het lijkt erop dat de uitslag van de peiling heeft geleid tot het kopen van aandelen Twitter. Als het een met het ander te maken heeft, zal hij meer invloed uit willen oefenen op de social mediagigant. Eerder vergeleek hij de baas van Twitter, Parag Agrawal, met de voormalige dictator Jozef Stalin. Musk zag hoe verschillende gebruikers (hun berichten) geblokkeerd werden en voelde zich de laatste tijd duidelijk niet thuis op het platform, gezien zijn uitingen op Twitter en ander media.

Musks intentie om zelf een social mediabedrijf op te zetten, iets wat oud-president Donald Trump onlangs wel deed met het tot nu toe weinig succesvolle Truth Social, lijkt van de baan. De betrokkenheid van de ondernemer bij Twitter zorgt ervoor dat het (beurs)vertrouwen in het mediakanaal bij veel mensen toeneemt. Dat baart sommige bedrijfseconomen en beursanalisten zorgen. Musk oefent door zijn pioniersgeest, onmetelijke rijkdom en excentrieke gedrag en uitspraken een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Een aanbeveling van Bitcoin en Dogecoin zorgde voor flinke koersstijgingen, iets waar Musk zelf goed van profiteerde doordat hij aandelen van de cryptomunten bezat.

 

Centrum van de macht

Kritiek is dan ook dat hij misbruik maakt van zijn imago als orakel. Critici zien zijn roep om vrijheid als vooral voor de bühne, een instrument waar vooral hijzelf beter van wordt. Dat wat hij bijvoorbeeld ‘op persoonlijke titel’ zegt over Oekraïne en Rusland wordt onder een vergrootglas gelegd en massaal gedeeld. De man met een vermogen waar heel wat overheden alleen maar van kunnen dromen, is een factor van belang op het wereldtoneel. Nu hij grootaandeelhouder is van een van ’s werelds meest succesvolle mediabedrijven, neemt zijn zeggenschap wellicht alleen nog maar toe. Zal hij nu kunnen genieten van toenemende vrijheid op Twitter? En zullen andere gebruikers ook meer vrijheid krijgen, of is het centrum van de macht slechts verschoven?

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.