Elon Musk helpt Oekraïne, maar zegt: ‘Alleen met een pistool op ons gericht zal Starlink Rusland blokkeren’

Elon Musk helpt Oekraïne, maar zegt: ‘Alleen met een pistool op ons gericht zal Starlink Rusland blokkeren’

‘Sorry dat ik een vrije meningsuiting-fanaat ben’, tweet Elon Musk. In diezelfde Tweet deelt hij dat verschillende overheden zijn bedrijf Starlink hebben gevraagd Russische nieuwsbronnen te blokkeren, iets dat hij alleen zegt te doen met een pistool op hem gericht. Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX dat internettoegang biedt. Met dit bedrijf steunt hij echter wel Oekraïne door hen internet aan te bieden, wanneer nodig.

Na de Russische invasie vreesden velen dat de internettoegang van Oekraïne zou worden afgesneden, hetzij door cyberaanvallen, door de vernietiging van de internetinfrastructuur – of beide. Hoewel er enkele tijdelijke storingen en aanvallen op overheidswebsites zijn geweest, is er voor het grootste deel nog geen internetuitval geweest. Toch bood de miljardair hulp, nadat de Oekraïense vice-premier, Mykhailo Fedorov, een oproep aan Elon Musk had getweet.

Eerder deze week dook een vrachtwagenlading met Starlink-satellietschotels, ook wel Dishys genoemd, op in Oekraïne. Het is niet duidelijk of en wanneer Oekraïne een alternatieve internetdienst nodig heeft. Sommigen vreesden dat steun extra risico’s met zich mee zou brengen als Rusland de satellietsignalen zou opsporen en zich zou richten op degenen die ze gebruiken – bezorgdheid die enkele dagen later door Musk zelf zou worden herhaald. Hij tweette dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog steeds op sommige plekken in Oekraïne werkt en dat de kans dat dit een doelwit wordt groot is. ‘Gebruik het alsjeblieft voorzichtig’, zegt hij.

Omdat hij veel vragen ontving over wat deze voorzichtigheid precies impliceert, specificeerde hij zijn eerdere Tweet door een gedetailleerder advies te geven. ‘Schakel Starlink alleen in als dat nodig is en plaats de antenne zo ver mogelijk van mensen vandaan’.

Een man genaamd Oleg Kutkov, die in Kiev woont, tweette dat zijn Dishy actief was en werkt. Kutkov vertelde dat hij de Dishy niet kreeg door de donatie van Musk; hij kocht het toevallig maanden geleden via eBay.

“Ik zag de tweet van Elon en besloot mijn Dishy te verbinden”, zei hij. Met een beetje hulp van SpaceX kon hij het in de VS gevestigde account waarop de Dishy oorspronkelijk was geregistreerd, naar zijn huidige locatie overzetten.

“Ik was blij om het te testen en mijn resultaten te delen,” zei Kutkov. “Hier zitten veel mensen op te wachten.”

Hoewel Oekraïne blij lijkt met de welwillendheid van Musk, is dat misschien niet nodig. Er zijn meldingen geweest van intermitterende internetstoringen in het land, maar, zoals de Guardian opmerkt, het is geen gemakkelijke taak voor een binnenvallend leger om een ​​land af te sluiten van internet, dat door verschillende bedrijven wordt geleverd via verschillende media, waaronder glasvezel- optische kabels, mobiele netwerken en andere satelliet-internetdiensten. Dit is niet Tonga, waar één kwetsbare kabel internet levert aan een hele natie. En het is misschien nog moeilijker om het internet af te sluiten in een land als Oekraïne, dat al jaren te maken heeft met cyberaanvallen vanuit Rusland. Noodgedwongen heeft het zijn internetdiensten zo goed mogelijk bestand moeten maken tegen aanvallen.

Zelensky bedankt Musk

De Oekraïense president Zelensky nodige Elon Musk via een video-call uit om het land te bezoeken, als de oorlog met Rusland voorbij is. Zelensky was aan het videobellen om de tech-ondernemer te bedanken voor het leveren van Starlink-apparatuur aan het land.

Waar staat Musk?

Eerder al publiceerde Café Weltschmerz een artikel over Elon Musk waarin werd gevraagd of hij voor tirannie of vrijheid staat. Zo Tweette hij op 28 januari 2022: “Lijkt [me] raar dat de Verenigde Naties nog steeds niet de wereldwijde sterftecijfers van 2020 heeft vrijgegeven”. Een dag later volgde een Tweet waarin hij zich lijkt uit te spreken over vrijheden die door overheden worden afgenomen: “Als je mensen bang genoeg maakt, zullen ze het wegnemen van vrijheid eisen. Dit is de weg naar tirannie.

Aan het rijtje met soortgelijke uitspraken is sinds 7 februari 2022 nog een Tweet toe te voegen. Musk schreef: ‘Waarom zijn “traditionele media” zulke meedogenloze haatzaaiers?’ In het eerdere artikel komt naar voren hoe Musk enerzijds voor vrijheid lijkt te vechten, maar aan de andere kant door subsidies afhankelijk is van de overheid. Nu hij zegt Rusland niet te willen censureren met zijn Starlink, lijkt dit de weegschaal naar de kant van vrijheid te doen bewegen. Zijn steun aan Oekraïne, die in lijn is met zijn overheid en vele andere overheden- en zijn videocall met Zelensky, kan ons echter weer doen afvragen waar hij staat.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.