Elon Musk over Twitter: ‘Luister mensen, ik kan geen wonderen verrichten!’ Te vroeg gejuicht?

Elon Musk over Twitter: ‘Luister mensen, ik kan geen wonderen verrichten!’ Te vroeg gejuicht?

De overname van Twitter door Elon Musk eerder deze week werd met veel gejuich ontvangen, in de eerste plaats op het social mediaplatform zelf. Veel accounts werden de laatste jaren (tijdelijk) geblokkeerd. Nu Musk – met bijna negentig miljoen volgers een van de invloedrijkste Twitteraars- aan het roer staat hopen veel mensen op de terugkeer van mensen als Donald Trump, Alex Jones en Robert Malone.

Dit bericht zoomt in op de viroloog en immunoloog wiens account eind 2021 werd geblokkeerd. Direct na de overname van Twitter door de Tesla-topman kwam Malone (zie foto onder deze alinea) er al naar buiten met de korte boodschap ‘Ik ben terug.’ Het werd direct meer dan 50.000 keer gedeeld. ‘Zie je wel, Musk stelt orde op zaken en maakt een einde aan de censuur die Twitter teisterde,’ was het idee dat bij veel mensen leek te leven.

Maar het bericht bleek afkomstig van een nepaccount. Dat zat Malone niet lekker, en via Telegram liet hij de wereld weten: ‘Er is niets veranderd, ik ben voorgoed verbannen van Twitter. Alsjeblieft, geef dit account aan, ik ben niet bij machte om mezelf te verdedigen tegenover zulke oplichters.’ Hieronder het bericht, dat door velen is gedeeld, waaronder Kyle Tober.

 

Neutraal

Op zijn substack account plaatste Malone onderstaande spotprent, waarbij de D voor de Democraten/ democratische partij staat. De grondlegger van de techniek voor het mRNA-vaccin lijkt daarmee duidelijk te willen maken dat de ‘links-progressieven’ niet blij zullen zijn met Musk. De nieuwe eigenaar zegt daar zelf over: ‘Om het vertrouwen van het publiek weer terug te winnen, moet Twitter politiek neutraal zijn. Dat betekent in de praktijk dat extreemrechts en extreemlinks in dezelfde mate boos zullen worden.’

 

Te laat?

Mocht Malone weer over een account kunnen beschikken, is het echter de vraag of hij dat wel wil. Dat blijkt naar aanleiding van onderstaande retweet van de Republikeinse Marjorie Taylor Greene, lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Georgia. Ze stelde een lijstje samen van mensen die ze weer terug wil zien op Twitter. In de eerste plaats noemt ze de voormalige president Donald Trump, wiens Truth Social momenteel (op 27 april) vaker wordt gedownload in de Apple Store dan Twitter (volgens Musk als gevolg van de censuur op Twitter de laatste jaren). Daarnaast Alex Jones en Milo Yiannopoulos, voormalig redacteur van Breitbart, en Malone.

 

Greene ontving naar aanleiding van haar post veel hatelijke reacties. ‘Bijna geen een daarvan ging over haar boodschap. Twitter is extreem gepolariseerd sinds ik er uit ben geschopt. Er wordt geschreeuwd tegen elkaar in een aanhoudende cultuuroorlog (culture war, red.). Waarom zou ik terug willen keren?’ Aldus de medisch specialist. Zijn commentaar is weergegeven door een andere gebruiker van Twitter: de Australische ‘Rebecca’ heeft een screenshot geplaatst van Malone’s commentaar op Telegram.

 

Afwachten

Veel mensen staan te popelen om ‘het nieuwe Twitter’ te zien en mensen zoals Malone weer te kunnen begroeten op het social media platform. Musk lijkt zich daarvan bewust te zijn en plaatst ook berichten over zijn visie en mogelijke innovaties. Hij suggereert onder andere dat de berichtenservice een end-to-end encryptie krijgt zoals bij Signal. ‘Dan kan niemand je berichten bespioneren of hacken.’ Tegelijkertijd tempert hij het enthousiasme en vraagt hij om geduld. Hij vergelijkt de overname met een hypothetische overname van McDonald’s: ‘Nu ga ik McDonald’s kopen en alle ijsmachines maken…’ Ofwel, zo snel gaat dat allemaal niet, het vergt tijd, organisatie en coördinatie: ‘Luister, ik kan geen wonderen verrichten.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.