Elon Musk presenteert vredesplan voor Oekraïne en Zelensky reageert met een vraag

Elon Musk presenteert vredesplan voor Oekraïne en Zelensky reageert met een vraag

Elon Musk, de CEO van SpaceX en Tesla, heeft een plan voorgesteld om het conflict in Oekraïne te beëindigen. De miljardair stelde voor nieuwe verkiezingen te houden in de vier regio’s die onlangs hebben gestemd om zich bij Rusland aan te sluiten, terwijl Oekraïne zich zou inzetten voor neutraliteit en afstand zou doen van zijn claim op de Krim.

Musk plaatste maandag een schets van zijn plan op Twitter en suggereerde dat Rusland “de verkiezingen van geannexeerde regio’s onder toezicht van de VN opnieuw zou moeten doen”, waarbij Moskou zich terugtrekt uit deze gebieden als de kiezers dat willen.

De Krim zou “formeel deel uitmaken van Rusland, zoals het sinds 1783 is”, totdat de Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov het schiereiland in 1954 schonk aan de Oekraïense SSR.

Musk noemde de beslissing van Chroesjtsjov een ‘fout’.

De miljardair suggereerde toen dat Oekraïne zich zou moeten inzetten voor neutraliteit – zoals Rusland had gevraagd lang voordat het in februari zijn militaire operatie lanceerde – en de watervoorziening naar de Krim te garanderen. Oekraïne sloot de levering in 2014 af nadat de Krim een ​​overweldigende meerderheid had gestemd om zich weer bij de Russische Federatie aan te sluiten. Kort na de start van de Russische operatie in Oekraïne werd de aanvoer hersteld.

“Dit zal uiteindelijk hoogstwaarschijnlijk de uitkomst zijn”, merkte Musk op bij zijn suggestie, eraan toevoegend dat het “gewoon een kwestie is van hoeveel mensen er voor die tijd overlijden.”

Het is onwaarschijnlijk dat het plan support zal vinden in Kiev. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezworen niet te onderhandelen met zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, en het hele grondgebied dat Kiev claimt als zijn eigendom – inclusief de Donbass-republieken en de Krim – met geweld in te nemen. Verder stuurde Zelensky vorige week een aanvraag voor lidmaatschap naar de NAVO-alliantie.

Inwoners van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, en de regio’s Cherson en Zaporozhye, zouden waarschijnlijk in overweldigende aantallen stemmen om zich bij Rusland aan te sluiten als de recente referenda in deze gebieden opnieuw zouden worden gehouden. Al deze regio’s hebben een hoog percentage Russisch sprekenden en hebben historisch gezien op pro-Russische kandidaten gestemd – terwijl ze deel uitmaakten van Oekraïne.

Poetin heeft echter al verdragen ondertekend om deze gebieden toe te laten treden tot de Russische Federatie, en heeft gezworen ze te verdedigen met de volledige militaire capaciteiten van Rusland.

Op het moment van schrijven steunde bijna 60% van de respondenten op Twitter het idee van Musk. Die verhouding zal echter waarschijnlijk veranderen, aangezien pro-Oekraïense Twitter-gebruikers in de opmerkingen ‘#NAFO’-trollen hebben opgeroepen om de peiling in hun voordeel te veranderen. In een vervolgbericht zei Musk dat “de botaanval op deze peiling sterk is!”

Reactie Zelensky

De Oekraïense president reageerde maandag al op het vredesplan van Elon Musk. In een peiling op Twitter vroeg Zelensky zijn volgers “welke Elon Musk” ze “leuker vinden”: degene “die Oekraïne steunt” of degene “die Rusland steunt”. Op het moment van schrijven koos iets minder dan 85% voor het eerste.

Te midden van kritiek van pro-Oekraïense posters en functionarissen in Kiev, bleef Musk standvastig en voerde hij aan dat het Russische bevolkingsvoordeel de overwinning garandeert als Zelensky zijn verklaarde doel doorzet om de Krim te heroveren en Moskou als reactie daarop de oorlog verklaart.

Terwijl de peiling van Zelensky zwaar naar één kant leunde, werd de Oekraïense leider door sommige experts bekritiseerd omdat hij zich bezighield met dergelijke sociale media-tiffs. “Deze man doet fotoshoots voor Vogue en zit op een oneindige berg geld uit [het] Westen… en wordt dan boos als Elon suggereert dat het misschien de moeite waard is om de oorlog te beëindigen voordat meer van zijn mensen onnodig sterven”, is wat de Amerikaanse ‘conservatieve’ Greg Price schreef.

Musk heeft Zelensky al eerder zijn steun verleend door in de begindagen van het conflict Oekraïense terminals aan te bieden om toegang te krijgen tot zijn op satellieten gebaseerde Starlink-internetservice (zie hier het artikel dat CWS eerder dit jaar hierover publiceerde). Hij weerstond echter de druk van “sommige regeringen” om Russische nieuwssites met Starlink te blokkeren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.