Elon Musk voor vrijheid of tirannie?

Elon Musk voor vrijheid of tirannie?

President Joe Biden heeft Tesla afgelopen maandag de grootste fabrikant van elektrische auto’s in de Verenigde Staten genoemd. Dit deed hij nadat Elon Musk een vernietigende tirade tegen de Amerikaanse president had afgestoken. De CEO van Tesla vond dat de president zijn bedrijf onterecht negeerde terwijl hij zijn concurrenten juist prees.

“Sinds 2021 hebben bedrijven investeringen aangekondigd voor in totaal meer dan $200 miljard in binnenlandse productie hier in Amerika”, zei Biden dinsdag tijdens een toespraak over de Amerikaanse productie, daarbij citeerde hij “iconische bedrijven zoals GM en Ford die de productie van nieuwe elektrische voertuigen uitbouwen, aan Tesla, de grootste fabrikant van elektrische voertuigen van ons land.”

Biden prees de bedrijven voor het helpen om “de fabricage van microchips terug te brengen naar Amerika na decennia van verval”.

Musk reageerde op de vermelding met een emoji met een smiley-zonnebril en bedankte een petitie waarin het Witte Huis werd opgeroepen “het leiderschap van Tesla te erkennen met betrekking tot elektrische voertuigen”, die meer dan 58.000 handtekeningen ontving en beweerde dat het “een verschil maakte”.

Musk heeft herhaaldelijk geklaagd over het feit dat de regering-Biden schijnbaar een oogje dichtknijpt voor zijn bedrijf, terwijl ze de meer traditionele autofabrikanten met een kleinere productie van elektrische auto’s prees voor hun ‘inspanningen tegen klimaatverandering’.

Musk werd vorige maand woedend nadat Biden een video had uitgebracht met Mary Barra, CEO van General Motors, en het bedrijf prees – samen met Ford – voor “het bouwen van meer elektrische voertuigen dan ooit tevoren”. Tesla kreeg geen vermelding.

“Begint met een T… Eindigt met een A… ESL in het midden”, twitterde Musk destijds. In een reeks krachtig geformuleerde berichten noemde de miljardair-ondernemer Biden een “vochtige [sok]pop in menselijke vorm” en beschuldigde hem ervan “het Amerikaanse publiek als dwazen te behandelen”.

Tesla-investeerder Scott Wainner loste ook schoten op Biden en vroeg zich af of zijn video “een soort grap” was. “Je feliciteert iemand die in het vierde kwartaal 26 EV-eenheden heeft verkocht”, tweette hij, verwijzend naar GM.

Tesla’s Model Y en Model 3 – die beide in eigen land worden geproduceerd – zijn op dit moment met een enorme marge de bestverkochte elektrische voertuigen in de VS en weinig andere bedrijven vormen echte concurrentie. Het is daarom frappant dat Biden Tesla in eerste instantie niet vermelde. Dit resulteerde namelijk in het feit dat Musk met ‘goede reden’ openbaar kritiek kon leveren op de president.

Toeval (of niet?) wil dat Musk op dezelfde dag, 27 januari 2022, ook op basis van iets anders kritiek leverde op een overheid.  Zo Tweette hij een reeks aan kritische opmerkingen over de overheid en de United Nations, waarbij het ’truckers-protest’ de aanleiding was. “Canadian Truckers rule”, opende hij zijn serie aan opmerkingen.

Dit werd al snel gevolgd door een opmerking over sterftecijfers: “Lijkt [me] raar dat de Verenigde Naties nog steeds niet de wereldwijde sterftecijfers van 2020 heeft vrijgegeven”. Een dag later volgde een Tweet waarin hij zich lijkt uit te spreken over vrijheden die door overheden worden afgenomen: “Als je mensen bang genoeg maakt, zullen ze het wegnemen van vrijheid eisen. Dit is de weg naar tirannie.

Later op deze dag, deelde hij ook nog een meme waarin beelden uit de film Lord of the Rings, waarbij de macht van overheden tijdens de ‘pandemie’ wordt vergeleken met de krachten van de ring. ‘Why shouldn’t I keep it’, staat erbij -een quote die rechtstreeks uit de film komt. Musk voegt hier nog een andere quote aan toe: ‘And in the darkness bind them’.

Toch lijkt Musk te hunkeren naar de erkenning van president Biden en krijgt hij tevens subsidie vanuit de overheid. Tesla krijgt volgens de gegevens die Cleantechnica heeft verzameld, in totaal  $2.441.582.590 ($ 2,44 miljard) subsidie, verdeeld over 109 “awards” – 82 federale subsidies en belastingverminderingen, evenals 27 staats- en lokale prijzen. Dit alles onder het mom van klimaatverandering en het steentje dat Tesla bijdraagt aan het ‘beperken’ hiervan.

Eerder al publiceerde Café Weltschmerz een artikel over Elon Musk en het feit dat hij met zijn andere bedrijf, Neuralink, zijn beruchte, omstreden hersenchips op mensen gaat testen. Velen linkten dit aan het opkomende ’transhumanisme’ en de technocratie die het World Economic Forum voor ogen heeft.

Ook pleit Musk voor een basisinkomen voor iedereen, hetgeen mensen meer afhankelijk maakt van de overheid. Dit sluit tevens aan op de agenda van het World Economic Forum. Het is dus de vraag waar Elon Musk staat, als het gaat om vrijheid versus bemoeienis van een overheid of een overkoepelend orgaan als het WEF van Klaus Schwab. Is hij een opportunist en gaat hij waar het geld gaat, of heeft hij een andere agenda?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.