Energiecrisis verdringt CumEx schandaal Olaf Scholz naar achtergrond

Energiecrisis verdringt CumEx schandaal Olaf Scholz naar achtergrond

Olaf Scholz heeft een nieuw steunpakket aangekondigd voor Duitse huishoudens en bedrijven die in de problemen komen. Inflatie en hoge energieprijzen stijgen ook bij de Oosterburen de pan uit en daarom kondigde de Bondskanselier een reeks aan toeslagen en belastingmaatregelen af waarmee miljoenen landgenoten hun hoofd mogelijk toch boven water kunnen houden. Het onderzoek naar zijn rol in het financiële CumEx schandaal verschuift ondertussen naar de achtergrond.

Het gaat al maanden over inflatie, gasleidingen en de zorgen van ‘de gewone man.’ Begrijpelijk in tijden crisis en oorlog, maar voor Scholz persoonlijk is het wellicht een voordeel. Daags na het afkondigen van het steunpakket ter waarde van zo’n 64 miljard euro, komt de Bondscommissie voor financiën met de mededeling dat hij zich voorlopig niet opnieuw hoeft te verantwoorden voor zijn rol in de CumEx-affaire. CDU/CSU vroeg om nader onderzoek, maar dat werd door de Groenen en de FDP, coalitiegenoten van SPD’er Scholz, afgewezen.

Belastingconstructies

CumEx betreft een zeer technische constructie dat voor de leek niet snel te volgen is- wat de hoofdrolspelers natuurlijk juist in de kaart speelt. Het gaat in het kort over belastingontduiking via gerommel met dividendafdracht. In totaal werd daarmee wereldwijd 150 miljard euro mee ‘verdiend’. Duitsland nam met 36 miljard een groot stuk van de belastingtruc-taart voor zijn rekening.

Als burgemeester van Hamburg zou Scholz nauw betrokken zijn geweest bij het gebeuren, al gaf hij halverwege augustus aan zich daar weinig (actief?) van te herinneren. Opmerkelijk, aangezien er in Hamburg met een kleine vijftig miljoen euro werd gespeeld.

Brandhout

Het steunpakket ten spijt, zoeken Duitsers naar alternatieven om de winter door te komen. De zoekopdracht naar brandhout explodeerde de afgelopen maand bijvoorbeeld al (zie afbeelding).

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.