Erdogan: “Gascrisis is Europa’s eigen schuld”

Erdogan: “Gascrisis is Europa’s eigen schuld”

“De komende winter kan een zware winter worden voor de Europese staten, en zij veroorzaken dit zelf”, waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag tijdens een persconferentie in Ankara.

De Turkse leider vertelde journalisten dat “Europa oogst wat het zaait” als het gaat om de aardgastekorten die de regio teisteren en dat de houding van de landen ten opzichte van de Russische president Vladimir Poetin en de ingrijpende sancties die aan Moskou zijn opgelegd de huidige crisis hebben veroorzaakt.

“Ik denk dat Europa deze winter met ernstige problemen zal moeten doorstaan. Turkije heeft in dit stadium geen problemen met de gasvoorziening’, merkte Erdogan op.

De verklaring van Erdogan komt nadat Moskou waarschuwde voor een dreigende, “enorme wereldwijde storm” veroorzaakt door de “onlogische en vaak absurde” bewegingen van westerse landen. In een verklaring van maandag merkte het Kremlin op dat de sancties die door de VS, de EU en andere landen aan Rusland zijn opgelegd averechts hebben gewerkt en hebben geleid tot een ingrijpende energiecrisis en een recordinflatie in het Westen.

Stijgende prijzen

De aardgasprijzen stegen maandag met maar liefst 30% nadat de Russische Nord Stream 1-pijpleiding niet kon worden hervat vanwege onderhoudsproblemen in verband met sancties. De Russische energiegigant Gazprom, die de pijpleiding exploiteert, zei dat de gasroute voor onbepaalde tijd gesloten zou blijven nadat bij een inspectie technische problemen met de hoofdturbine werden geconstateerd.

Moskou beweert dat het enige dat verhindert dat de Nord Stream 1-pijpleiding op volle capaciteit werkt, de door het Westen opgelegde sancties zijn, terwijl Gazprom ook heeft gewaarschuwd dat de anti-Russische beperkingen regelmatig onderhoud aan de uitrusting van de pijpleiding belemmeren.

Europese leiders beschuldigen Moskou ervan de energievoorziening als geopolitiek wapen te gebruiken, terwijl de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft verklaard dat Rusland niet langer als een betrouwbare energiepartner kan worden beschouwd.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.