Ethica volgt moreel kompas

Ethica volgt moreel kompas

Canadees professor ethische filosofie Julie Ponesse raakte haar baan kwijt omdat zij zich niet wilde laten vaccineren.
Zij deelt haar gedachten in een filmpje dat zij postte op youtube

‘Mijn werk bestaat eruit studenten te leren hoe zij kritisch denken, om vragen te stellen die mogelijk een onjuist argument blootleggen’ zegt Ponesse.
‘Ik hoef niet naar het nieuws te kijken om erachter te komen of de vaccins veilig zijn. Ik lees medische dossiers en overleg met mijn collega-wetenschappers. Ik leerde van artsen dat er serieuze vragen zijn over de veiligheid van de vaccins. Ook zijn er vragen over de effectiviteit van de vaccins. Niemand kan garanderen dat ik niet alsnog Covid kan krijgen of kan overdragen na vaccinatie.’ vervolgt zij.

‘Maar’, stelt zij, ‘eigenlijk doet geen van deze redenen ertoe. Ik mag zelf bepalen wat ik in mijn lichaam stop, wat mijn redenen ook zijn. Als ik terug mag keren naar de universiteit is het mijn taak om studenten te leren dat verplichte experimentele medische ingrepen ethisch onverantwoord zijn.’

‘Dit is mijn eerste en misschien wel laatste les van het jaar’, zegt ze geëmotioneerd.
‘In de geest van Socrates, die geëxecuteerd werd voor het stellen van kritische vragen, bestaat deze les uit één enkele vraag: Wanneer een werknemer 20 jaar haar werk heeft uitgevoerd naar tevredenheid van de werkgever, is het goed of fout om plotseling te eisen een onnodige medische handeling te ondergaan om haar baan te behouden? In deze casus gaat het om het injecteren van een substantie die niet volledig is getest op veiligheid. Het is niet bewezen effectief. Het is ontworpen om ons te beschermen tegen een virus met een klein risico voor de betreffende persoon. De werknemer mag geen vragen stellen. De enige opties zijn meewerken of ontslagen worden. Aan mijn eerstejaars-studenten wil ik vragen: is dit goed of fout? Ik weet het antwoord al.’ besluit zij.

Ponesse is ontslagen op 7 september 2021.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.