EU kan niet op legale wijze Russische fondsen in beslag nemen en wil nu wetswijziging

EU kan niet op legale wijze Russische fondsen in beslag nemen en wil nu wetswijziging

Woensdag deelde Café Weltschmerz het nieuws dat de EU de Russische tegoeden die onder westerse sancties zijn bevroren wil inzetten als hulp voor Oekraïne. Uit een recente update blijkt nu dat – volgens EU-functionarissen – de tegoeden niet legaal in beslag genomen kunnen worden. Het blok hoopt echter een internationale rechtbank op te richten om Russische functionarissen te vervolgen voor de militaire operatie in Oekraïne, meldde de Wall Street Journal.

Volgens functionarissen van de Europese Commissie staat het internationale beginsel van staatsimmuniteit het uitvoerend orgaan niet toe zich de activa van de Russische Centrale Bank toe te eigenen, maar wetgevers hebben voorgesteld dat de EU-lidstaten en hun bondgenoten een fonds oprichten om de liquide activa te beheren afgezien van de winsten van die investeringen voor de wederopbouw van Oekraïne.

Volgens de commissie heeft Brussel geen cijfers over de hoeveelheid activa van de Russische centrale bank die bloklanden aanhouden of welk deel liquide activa zoals contanten zijn.

Volgens het Kremlin zijn sinds maart ongeveer 300 miljard dollar aan reserves in het buitenland bevroren, samen met nog eens miljarden die toebehoren aan Russische bedrijven en particulieren.

De legaliteit van het gebruik van Russische staats- en particuliere activa om Oekraïne te financieren, staat al enkele maanden ter discussie, maar het gewenste mechanisme van het blok is niet eenvoudig te implementeren, aangezien in de meeste lidstaten het in beslag nemen van bevroren tegoeden alleen wettelijk mogelijk is als er een strafrechtelijke veroordeling is.

Ondertussen staat Washington voor haar eigen uitdagingen als het gaat om het gebruik van Russische fondsen. Ambtenaren van het ministerie van Financiën en Justitie hebben naar verluidt wetgevers gevraagd nieuwe wetgeving te ontwikkelen om hun bevoegdheden uit te breiden, niet alleen om te bevriezen, maar om beslag te leggen op de activa. Amerikaanse functionarissen vertelden het tijdschrift dat de regering beperkt is in wat ze kan doen totdat die nieuwe wet wordt geïntroduceerd.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.