EU keurt negende ronde van anti-Russische sancties goed

EU keurt negende ronde van anti-Russische sancties goed

Volgens een verklaring die vrijdag op de website van de Europese Raad is gepubliceerd, heeft de EU haar negende pakket van aan Oekraïne gerelateerde sancties tegen Rusland goedgekeurd. De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de druk op Rusland en haar regering op te voeren.

Volgens het document omvatten de nieuwste beperkingen nieuwe exportcontroles en beperkingen op goederen en technologie voor tweeërlei gebruik, samen met goederen en technologie die kunnen worden gebruikt in de defensie- en veiligheidssector.

De maatregelen zijn gericht op belangrijke chemicaliën, zenuwgassen, nachtkijkers en radionavigatieapparatuur, evenals op elektronica en IT-componenten.

Bovendien heeft Brussel de lijst van entiteiten die verbonden zijn met het Russische militaire en industriële complex uitgebreid met nog eens 168 ondernemingen die nu het doelwit zijn van sectorale sancties. Sommige entiteiten zijn gevestigd op de Krim of Sebastopol en zijn op de lijst opgenomen om omzeiling te voorkomen.

De EU-autoriteiten hebben ook hun exportverbod op goederen en technologie met betrekking tot de lucht- en ruimtevaartsector uitgebreid, inclusief vliegtuigmotoren en hun onderdelen.

Deze beperkingen zijn gericht op zowel bemande als onbemande vliegtuigen, wat betekent dat het verbod van toepassing zal zijn op de directe verkoop van drone-motoren aan de door sancties getroffen natie en aan elk derde land dat drones zou kunnen leveren.

Brussel heeft ook een plan onthuld om de tegoeden van nog twee Russische banken te bevriezen en om de Russische Regionale Ontwikkelingsbank op te nemen op de lijst van Russische staatsbedrijven of gecontroleerde entiteiten die onderworpen zijn aan een volledig transactieverbod.

Onder het laatste besluit zullen nog vier mediakanalen, waaronder NTV, NTV Mir, Rossiya 1, REN TV en Perviy Channel, hun uitzendlicenties in de EU worden ontzegd.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.