EU moet zich houden aan dresscode tijdens bezoek aan Oekraïne

EU moet zich houden aan dresscode tijdens bezoek aan Oekraïne

De voorbereidingen voor de EU-Oekraïne “top” in Kiev die donderdag begon, omvatten een instructie aan de gasten van Brusselse lidstaten om niets te dragen dat zou kunnen ‘afleiden’ van het camouflage-ensemble waar de Oekraïense president Vladimir Zelensky de voorkeur aan geeft.

De memo, die vorige week door het secretariaat-generaal van de Europese Commissie werd verzonden, verplichtte “gebruikelijke zakelijke kleding” en zei dat alles wat “groen, kaki of te fel” is moet worden vermeden, aldus Politico. De outlet beschreef de instructies als een “schijnbare poging om de militaire look voor de gastheren te reserveren”, en Zelensky in het bijzonder.

Er was geen officiële verklaring voor, maar naamloze “EU-diplomaten” die met Politico spraken, zeiden dat het “in lijn met de verwachtingen” was om “consistent te blijven met de politieke boodschap”.

De memo vermeldde ook dat leden van het protocol “zullen ingrijpen wanneer dat nodig is” tijdens foto-ops, om ervoor te zorgen dat de foto’s de boodschap ondersteunen die de EU wil overbrengen.

Die boodschap is dat Brussel de regering in Kiev steunt, maar (nog) niet genoeg om haar lidmaatschap en eventuele privileges te verlenen.

EU-lidmaatschap

Zelensky diende afgelopen februari formeel de kandidatuur van Kiev voor de EU in, slechts enkele dagen nadat het conflict met Rusland escaleerde. Brussel verleende Oekraïne in juni de status van kandidaat-lidstaat, waarmee het toetredingsproces, dat gewoonlijk jaren en zelfs decennia duurt, van start ging.

“Ik geloof dat Oekraïne het verdient om dit jaar de onderhandelingen over EU-lidmaatschap te mogen starten”, zei Zelensky donderdag tegen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Tot nu toe heeft de EU er wel al mee ingestemd de aanvraag van Oekraïne versneld in behandeling te nemen. Het blok heeft ook de regering van Kiev gesteund met miljarden euro’s aan subsidies en leningen, en een programma om Oekraïense troepen in verschillende lidstaten op te leiden. Brussel is echter (nog) niet bereid geweest haar reguliere lidmaatschapscriteria opzij te zetten, waaraan Kiev niet kan voldoen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.