EU straft Hongarije vanwege ‘Orbán-corruptie’ en houdt geld in

EU straft Hongarije vanwege ‘Orbán-corruptie’ en houdt geld in

De Europese Commissie zal een advies uitbrengen om geld van de Hongaarse regering in te houden wegens beschuldigingen van corruptie in het land, beweerde Bloomberg woensdag, hetgeen door eerdere berichten in de Hongaarse media werd bevestigd. De beoordeling wordt naar verwachting aanstaande zondag bekendgemaakt.

De EU lanceerde een onderzoek tegen Hongarije, kort nadat premier Viktor Orbán zijn binnenlandse positie had verstevigd door de verkiezingen van april met een enorm percentage te winnen. Het onderzoek werd gestart op grond van een onlangs aangenomen EU-wet die de betaling van subsidies aan lidstaten koppelt aan hun naleving van de rechtsstaatnormen van het blok.

Volgens bronnen van Bloomberg is de Europese Commissie bijna klaar om haar conclusies vrij te geven. Het uitvoerend orgaan moet aanbevelen de financiering te verlagen in afwachting van verbetering van de naleving van de normen, zeiden hoge EU-functionarissen tegen het agentschap.

De definitieve beslissing wordt genomen binnen drie maanden nadat het rapport is vrijgegeven, met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen door de leden van het blok die nodig zijn om het aan te nemen.

Brussel kan Boedapest een respijtperiode van maximaal drie maanden geven om haar adviezen op te volgen en een aantal maatregelen uit te voeren die de Hongaarse regering ‘beloofde ’te nemen om de ‘zorgen’ van de EU weg te nemen, aldus Bloomberg.

Volgens EUobserver, een publicatie die gespecialiseerd is in het behandelen van EU-beleid, kan tot 70% van de financiering die tussen 2021 en 2027 verschuldigd is, aan Hongarije worden ingehouden wegens niet-naleving. Het totale bedrag zou volgens het Bloomberg-rapport ruim €40 miljard bedragen. De Orbán-regering kreeg tijdens het onderzoek geen toegang tot het EU-geld.

Anticorruptiemaatregelen

De anticorruptiemaatregelen die Boedapest eind augustus voorstelde, omvatten de oprichting van een nieuwe autoriteit om toezicht te houden op de besteding van EU-middelen en de wijziging van de Hongaarse wetten op openbare aanbestedingen. De minister van Justitie van het land, Judit Varga, ontmoette vorige week EU-functionarissen om het pakket te bespreken.

De tijdlijn voor het vrijgeven van het rapport werd dinsdagavond voor het eerst onthuld door de Hongaarse krant Nepszava. Bronnen zeiden dat 20% van de EU-subsidies het risico liepen te worden opgeschort, tenzij Boedapest voldoet aan de eisen van Brussel.

De straf, indien uitgevoerd, zou het eerste geval in zijn soort zijn. De leiders van de EU hebben hun bezorgdheid geuit over de rechtsstaat in verschillende Oost-Europese landen, met name Hongarije en Polen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.