EU treft voorbereidingen voor een miljoen oorlogsvluchtelingen: aanleiding voor een Europees leger?

EU treft voorbereidingen voor een miljoen oorlogsvluchtelingen: aanleiding voor een Europees leger?

Meer dan een miljoen vluchtelingen zouden kunnen proberen de EU binnen te treden als Rusland Oekraïne zou binnenvallen, aldus een hoge ambtenaar in Brussel. Hieruit zou blijken dat het Blok al is begonnen met het treffen van voorbereidingen op wat een ‘humanitaire crisis’ zou kunnen zijn. Ook lijkt er een aanname gemaakt te worden dat het Rusland is die Oekraïne binnen zal vallen.

In een gesprek met het Duitse dagblad Die Welt onthulde Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, ook dat er momenteel ongeveer 20.000 EU-burgers in Oekraïne wonen, van wie velen hulp nodig zouden hebben als ze “door het conflict ontheemd zouden raken”.

“Een escalatie van het conflict in Oekraïne zou een grote bedreiging vormen voor de Europese veiligheid met wereldwijde gevolgen”, zei Schinas vrijdag. Hoewel de EU bereid is om “aanzienlijke humanitaire hulp te mobiliseren en te helpen met civiele bescherming”, voorspelde Schinas ernstige gevolgen in het geval van een Russisch offensief. “Naar schatting zouden tussen de 20.000 en meer dan een miljoen vluchtelingen kunnen komen”, beweerde Schinas, en hij benadrukte onder welke druk EU-staten zouden komen te staan ​​in het geval van een massale evacuatie van Oekraïne.

De Eurocraat uitte ook zijn bezorgdheid over de energievoorziening en cyberbeveiliging, en suggereerde dat de “noodplannen” van de EU om de nasleep van de invasie aan te pakken, de hulpbronnen en infrastructuur van het continent aanzienlijk zouden kunnen belasten. “Er is al een taskforce opgericht”, merkte hij op.

Schinas vergeleek de dreigende potentiële vluchtelingencrisis met de situatie in Wit-Rusland, toen de EU Minsk beschuldigde van het gebruiken van migranten als een middel om opzettelijk morele druk uit te oefenen op besluitvormers in Brussel.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.