EU voor gas naar Azerbeidzjan maar president ‘Ilham Aliyev echt geen haar beter dan Poetin’

EU voor gas naar Azerbeidzjan maar president ‘Ilham Aliyev echt geen haar beter dan Poetin’

Poetin is slecht, Zelensky is goed. Mohammed bin Salman is slecht, Joe Biden is goed. Of klopt er hier iets niet? Volgens de logica van Ursula von der Leyen is het compleet logisch. Die haalt haar gas graag uit het Azerbeidzjan van president Ilham Aliyev.

Rusland viel een paar maanden geleden buurland Oekraïne binnen. Dat werd hem door het Westen niet in dank afgenomen en het conflict breidde zich uit tot een van grote internationale proporties. Sancties volgden aan het adres van Vladimir Poetin, waardoor met name de aanvoer van energie in razend tempo de knel komt. Daar moesten oplossingen voor worden gezocht.

Lelijke eendjes

Wie heeft er nog meer gas- en olievoorraden? Venezuela was tot voor kort nog het lelijke eendje op het wereldtoneel, maar kreeg toch weer aandacht van onder andere de Verenigde Staten. Amerikanen onderhandelden er over diens olievoorraden, en daarnaast bezocht president Joe Biden onlangs Saudi Arabië. Ook dat land werd een tijd met de nek aangekeken, maar nu de nood aan de man komt, worden de misdaden van prins Bin Salman even vergeten.

Miljoenen Oeigoeren in China leven en werken er in strafkampen, persvrijheid bestaat er niet en de corona-app wordt intensief gebruikt in het meest bevolkte land ter wereld. Voor politieke doeleinden wel te verstaan. De handel met Xi Jinping, de politieke vriend van Poetin, lijdt er echter niet onder.

Geen haar beter

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wendt zich tot ‘ betrouwbare partner’ Azerbeidzjan voor de aanvoer van gas. Is dat moreel dan wel in orde? Ilham Aliyev moet ook nog even zijn best doen voordat Petrus de hemelpoort voor hem opent. Het onderstaande twitterbericht laat genoeg bezwaren zien ten aanzien van de nieuwe deal.

Café Weltschmerzvriend en journalist Arno Wellens: ‘Ik wil niet dat ongekozen Duitsers namens mij dealtjes sluiten met brute moordenaars. Dan moet Nederland dus uit de EU.‘ Volgens Wellens is Aliyev ‘echt geen haar beter dan Poetin.’

Waardenpolitiek

Het is de moeite om het nieuwsbericht van Von der Leyen te openen. Het krijgt veel kritiek, op meerdere fronten. Van Twitteraar Kilez More bijvoorbeeld. Hij plaatst er een artikel bij over de ‘Waardenpolitiek’ van Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Welke waarden? Democratie? LGBTI? Persvrijheid? Corruptie?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.