EU wil bevroren tegoeden van Rusland gebruiken om Oekraïne ‘weer op te bouwen’

EU wil bevroren tegoeden van Rusland gebruiken om Oekraïne ‘weer op te bouwen’

EU-wetgevers zoeken naar ‘legale manieren’ om Russische tegoeden die als onderdeel van westerse sancties zijn bevroren, in beslag te nemen en deze te gebruiken om Oekraïne te helpen.

De kwestie van een legale inbeslagname van Russische staats- en privé-tegoeden in het buitenland wordt al maanden besproken door EU-ambtenaren. Het gewenste mechanisme van het blok is echter niet eenvoudig toe te passen, aangezien in de meeste EU-landen het in beslag nemen van bevroren tegoeden alleen wettelijk mogelijk is als er sprake is van een strafrechtelijke veroordeling.

“Op korte termijn zouden we met onze partners een structuur kunnen creëren om deze fondsen te beheren en te beleggen. De opbrengst zouden we dan gebruiken voor Oekraïne”, zei EU-president Ursula von der Leyen woensdag in een verklaring.

Ze voegde eraan toe dat de EU en haar bondgenoten tot nu toe €300 miljard aan reserves van de Russische Centrale Bank hebben geblokkeerd en €19 miljard aan activa van Russische individuen hebben bevroren.

Moskou heeft de inbeslagnames illegaal genoemd en heeft tevens gezegd dat het ‘in feite om diefstal gaat’.

Volgens de commissaris stelden EU-wetgevers de oprichting voor van een gespecialiseerde rechtbank, gesteund door de VN, “om de Russische misdaad van agressie te onderzoeken en te vervolgen”.

“We zullen werken aan een internationale overeenkomst met onze partners om dit mogelijk te maken. En samen kunnen we legale manieren vinden om er te komen”, aldus Von der Leyen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.