Euro en Schengen-zones krijgen nieuw lid

Euro en Schengen-zones krijgen nieuw lid

Kroatië stapte zondag over op de euro en betrad de Schengen-zone voor vrij verkeer, twee belangrijke mijlpalen voor de Balkanstaat, die bijna tien jaar geleden toetrad tot de Europese Unie.

Het verzoek van Zagreb om de euro in te voeren werd in juli goedgekeurd door de EU-Raad, wat de eerste uitbreiding van het valutablok in bijna tien jaar markeerde. Het laatste EU-land dat toetrad tot de eurozone was Litouwen, in 2015.

Prijsaanduidingen in Kroatië, dat in 2013 lid werd van de EU, worden sinds september in beide valuta’s getoond en zullen gedurende 2023 parallel worden gebruikt.

De economie van Kroatië is nog steeds een van de zwakkere in de EU, deels als gevolg van de blijvende erfenis van de oorlog in de jaren negentig. Het land is sterk afhankelijk van inkomsten uit het toerisme, dat goed is voor 20% van het bruto binnenlands product en elk jaar miljoenen Europese en andere internationale bezoekers trekt. Door de euro in te voeren, hoeven bezoekers uit de eurozone hun euro’s niet meer in te wisselen voor kuna’s.

De toetreding van Kroatië tot het Schengengebied zal naar verwachting ook een impuls geven aan de toeristenindustrie van de Adriatische natie. Grenscontroles op luchthavens worden echter pas eind maart opgeheven.

Kroatië zal nog steeds strenge grenscontroles toepassen aan zijn oost- en zuidgrenzen met niet-EU-buurlanden Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.