Europees parlementslid Mislav Kolakušić waarschuwt voor investeringsfondsen BlackRock en Vanguard: “Zij beheersen wereldeconomie”

Europees parlementslid Mislav Kolakušić waarschuwt voor investeringsfondsen BlackRock en Vanguard: “Zij beheersen wereldeconomie”

Europees parlementslid Mislav Kolakušić neemt het op tegen de grote investeringsfondsen BlackRock, Vanguard en State Street. In een videoboodschap legt hij uit hoe de financiële reuzen via een wereldwijde tactiek van verdeel en heers democratie buitenspel zetten en zich verrijken ten koste van de gewone man. “De extreme verdeeldheid in de samenleving komt niet uit de lucht vallen maar wordt gefinancierd.”

De Kroatische politicus en oud-rechter wil mensen de ogen openen: “De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van de investeringsfondsen BlackRock, Vanguard en State Street. Ze beheren samen meer dan 15 biljoen (een biljoen is duizend miljard, red.) dollar. Dat is meer dan drie keer de begroting van de VS en meer dan het Bruto Nationaal Product van China,” licht hij toe.  Ze hebben aandelen in de grote farmaceutische bedrijven, media, banken, transportbedrijven en wapenfabrikanten.”

 

Prijs dicteren

Hij herhaalt dan nog eens wat de meeste mensen na het horen van de opsomming al begint te dagen: “Ze beheersen de wereldeconomie.” Kolakušić stelt bovendien vast dat de grote investeerders in het verlengde daarvan in staat zijn om het beleid van landen en politici naar hun hand te zetten.

Hij wordt concreter wanneer hij vervolgens begint over de wereldwijde hoge inflatiecijfers: “Dat is geen normaal economisch verschijnsel maar het gevolg van de onverzadigbare hebzucht van de eigenaren van de fondsen. Zij dicteren de prijs, van Washington tot Parijs en Zagreb, door zogenaamde economische trends naar hun hand te zetten.”

 

Verdeel en heers

Na zijn inleiding zet Kolakušić in het kort uiteen wat Tim Gielen eerder al zo treffend deed in zijn documentaire Monopolie (zie de videolink onderaan dit artikel). Wie het principe van follow the money toepast, komt steeds weer op hetzelfde punt uit volgens de politicus: bij de genoemde investeringsreuzen.

De Kroaat geeft als voorbeeld hun economische belangen in de farmaceutische industrie en de media. De pluriformiteit van de media is maar schijn, beargumenteert hij. Uiteindelijk dienen ze hetzelfde belang: meer macht en winst voor de grootste fondsen. In de woorden van Kolakušić: “De extreme verdeeldheid in de samenleving komt niet uit de lucht vallen maar wordt gefinancierd.”

 

Hart op de tong

Kolakušić is een uitgesproken politicus, een die niet bang is om in te gaan tegen de gevestigde orde. Eerder dit jaar gaf hij hij Justin Trudeau een veeg uit de pan. De Canadese minister-president bracht een bezoek bracht aan het Europees Parlement. De europarlementariër vond diens optreden en zijn regeringsstijl echter hypocriet en zijn visite daarom ongepast: “Uw methoden passen bij een dictatuur van het ergste soort,” beet hij Trudeau destijds toe.

Trudeau’s pleidooi voor democratie afgebrand in Europees Parlement: “Uw methoden passen bij dictatuur van het ergste soort”

 

Monopolie

Hieronder de (visueel) zeer duidelijke documentaire van Tim Gielen, waarin de financiële structuren waar Kolakušić het over heeft inzichtelijk worden gemaakt.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.