Europese Commissie creëert noodknop voor gasrantsoen EU-landen

Europese Commissie creëert noodknop voor gasrantsoen EU-landen

‘Safe Gas for a Safe Winter,’ heet het gasnoodplan dat de Europese Unie vandaag presenteerde. Het heet niet dwingend te zijn, maar een ‘Union Alert’, een soort noodknop voor verplichte mindering, is deel van de strategie.

Bedrijven en burgers zien zich door de hoge prijzen gedwongen om hun gasverbruik (drastisch) omlaag te brengen, maar Brussel zal daar nog een schepje bovenop doen. Te denken valt aan campagnes die Europeanen op het hart te drukken om hun energieverbruik te minderen met een offer ‘voor vrijheid en democratie.

Van een verplichte vermindering van gasgebruik zal alleen na overleg met de lidstaten sprake zijn. Aldus de Europese Commissie. Hoeveel inspraak afgevaardigden van de EU-landen hebben, laat staan de burgers zelf, blijft in het midden. Het zal niet de eerste keer zijn dat het Europese orgaan besluiten neemt zonder raadpleging van de Europese burgers.

Offer

Vanuit Europa zetten Ursula von der Leyen en Frans Timmermans, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Europese Commissie, in op alternatieve brandstoffen. Dat het gebruik van steenkool en diesel haaks staat op de Green Deal die zij propageren, is voor hen een noodzakelijk kwaad om de Russische president Poetin te dwarsbomen.

Want met de inval in Oekraïne begon alle ellende, is de algemeen heersende opvatting in Brussel: door de acties van het Russische leger staat de democratie in Europa op het spel.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.